OVO GREJANJE JE TRENUTNO NAJISPLATIVIJE: Potražnja je velika, a evo šta je sa isporukom
Foto: Printscreen, Profimedia, Espreso

obratite pažnju!

OVO GREJANJE JE TRENUTNO NAJISPLATIVIJE: Potražnja je velika, a evo šta je sa isporukom

Nešto jeftinije čak možete da prođete ukoliko se grejete na ugalj

Objavljeno:

Mnogi građani već kupuju ogrev, iako do grejne sezone ima još vremena. Kupuju se drva, ugalj i pelet, a stovarišta su puna. Prema sadašnjim cenama, najisplativije grejanje je na pelet.

Preciznu računicu nije lako izvesti, jer sve zavisi koliki se objekat greje, kolika je potrebna količina, kao i kvalitet izolacije. Tako je, primera radi, za sezonu i grejanje jednog stana do 60 kvadrata potrebno oko deset metara drva, pa je moguće da ćete za šest meseci potrošiti najmanje oko 85.000 dinara uz najnižu cenu od 8.500 dinara po metru.

drva
foto: Volodymyr Romanovskyy / Panthermedia / Profimedia

Nešto jeftinije čak možete da prođete ukoliko se grejete na ugalj, jer ćete za četiri tone, koliko je obično potrebno za sezonu, platiti oko 72.000, dok biste dve tone peleta za sezonu platili 70.000 dinara. Za pelet od 1.000 kilograma na stovarištima kupci moraju da plate od 35.000 do 38.000 dinara. Na tržištu peleta prošle godine bili su veliki poremećaji u snabdevanju i kako bi ublažila nestašice, država je do kraja januara organičavala cenu na 38.000 dinara.

Krajem grejne sezone pelet je pojeftinio i drži cenu, koja se od stovarišta do stovarišta kreće trenutno na oko 35.000 dinara za tonu sa prevozom. Saša Petrović, vlasnik jednog stovarišta u Beogradu, kaže da su marže za pelet male s obzirom na to da se vozi od mesta stovarišta do krajnjeg kupca i do 30 kilometara. "Ove godine cena je zaista dosta povoljnija u odnosu na prošlu godinu i velika je potražnja. Već imamo puno porudžbina i gužva je za isporuku", kaže Petrović.

Najčešća cena kubika ogrevnog drveta u okolini Beograda je 9.000 dinara, u Vojvodini oko 8.500 dinara, dok se u zapadnoj Srbiji može naći i za 6.500 dinara, ali bez prevoza. "Cene su drastično pale u odnosu na 2022. godinu. Ako računamo dostavu, kubik drva naplatimo 8.500 dinara, i to za loženje su najbolji bukva i cer. Mi prošle godine nismo mogli da doteramo šlepera kolika je potražnja bila", kaže drvoseča i prodavac Veljko Milosavljević iz lučanskog sela Dljin.

Na stovarištima uglja ima dovoljno, ali ne svih vrsta. "Pljevlja" se nudi po ceni 19.500 dinara za tonu u paketu sa prevozom. "Vreoca", kažu na stovarištima, neće ni biti. Tu je i ugalj "stanari" po ceni od 18.000 dinara sa uključenim prevozom. Kvalitetnije i kaloričnije vrste uglja takođe se mogu naći na domaćim stovarištima, pa se tako "štavalj" prodaje za oko 22.000, sušena "kolubara" za 23.000, a "banovići" za 24.000 dinara.

Ugalj
foto: Profimedia

Gradski menadžer Miroslav Čučković izjavio je da su "Beogradske elektrane" donele odluku o poskupljenju grejanja za šest odsto od 1. septembra. "Ona je zasnovana na činjenici da su poskupeli struja i gas, poskupeo je i repromaterijal za obnovu toplovoda širom Beograda. Taj iznos je jednocifren i on je šest odsto. Njihov zahtev je da od 1. septembra bude povećanje cene. Mi ćemo se o tome izjasniti u najskorijem periodu, ali mislimo da je taj zahtev opravdan i prosečna cena bi u tom slučaju za jedan prosečan stan u Beogradu od 60 kvadrata skočila 458 dinara mesečno", rekao je Čučković.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da će Srbija imati dovoljno gasa tokom predstojeće zimske sezone za domaćinstva, ali i za industriju. "U Banatskom Dvoru imamo uskladišteno oko 700 miliona kubika gasa, plus 400 miliona koje će kod nas imati "Gasprom". Ukoliko dođe do drugog poskupljenja gasa ove godine, ono neće biti veće od 10 odsto, bez obzira na uslove na tržištu", rekao je Bajatović.

Bonus video: OVOLIKO ĆE POSKUPETI GREJANJE ZA STAN OD 60 KVADRATA! Čučković: Elektrane su tražile skosk od 6 odsto, davaćemo BESPLATNE KILOVATE

05:18

OVOLIKO ĆE POSKUPETI GREJANJE ZA STAN OD 60 KVADRATA! Čučković: Elektrane su tražile skosk od 6 odsto, davaćemo BESPLATNE KILOVATE

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.