"DO KRAJA OVE GODINE MINIMALNA PLATA U SRBIJI VIŠE OD 800 EVRA!" Siniša Mali najavio i nova POVEĆANJA
Siniša Mali, Foto: TV Pink Printscreen

ZARADA

"DO KRAJA OVE GODINE MINIMALNA PLATA U SRBIJI VIŠE OD 800 EVRA!" Siniša Mali najavio i nova POVEĆANJA

Naglasio je i da je Srbija na putu da ispuni plan da prosečna zarada u Srbiji do 2025. bude 1.000 evra

Objavljeno:

- Do 15. septembra mora da se definiše iznos za minimalnu zaradu za narednu godinu - izjavio je ministar finasija Siniša Mali.

On je danas, gostujući na jednoj domaćoj televiziji, kazao da su pregovori o minimalnoj zaradi počeli juče i da su oni veoma važni jer povećanje minimalne zarade uvek "gura" i prosečnu zaradu naviše.

- Pregovori su jedan socijalni dijalog između vlade, sindikata i poslodavaca. To nisu jednostavni i laki razgovori jer treba da podrže i zaposlenost da nemate ogroman skok u jednoj godini kako bi poslodavci mogli da izdrže to opterećenje, ali i da nađemo meru da održimo životni standard radnika - kazao je Mali.

On je naveo i da, prema poslednjim podacima, oko 250.000 ljudi je na minimalnoj zaradi i da je to nekih 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Podsetio je da je od 1. januara ove godine povećana minimalna zarada za 14,3 odsto, i kazao da se očekuje da će prosečna inflacija ove godine do kraja decembra biti osam odsto, znači da je povećanje minimalne zarade veće od prosečne inflacije.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Tako je bilo i u prethodnom periodu, upravo želimo da omogućimo bolji životni standard naših građana.

Mali je naveo i podatak da je Srbija u prvih sedam meseci ove godine imala 2,5 milijardi evra stranih direktnih investicija (SDI), a cele prošle godine one su bile 4,4 milijardi evra. Prema poslednjem podatku, Srbija ima 2.367.000 zaposlenih.

Naglasio je i da je Srbija na putu da ispuni plan da prosečna zarada u Srbiji do 2025. bude 1.000 evra, dodavši da bi do kraja ove godine prosečna zarada trebalo da iznosi 810 ili 820 evra. Inače, kako kaže, za nekoliko dana oko 205.000 zaposlenih u javnoj upravi očekuje povećanje plata, odnosno od septembra povećanje zarada od 5,5 odsto očekuju medicinske sestre, negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, kao i prosvetari.

- Sa povećanjem plata od 12,5 odsto koje smo imali u ovoj godini, to je kumulativno 30,6 odsto i to je daleko iznad inflacije. Trudimo se da taj realan dohodak održimo pozitivnim, kako ljudima ne bi opao životni standard - zaključuje Mali.

Bonus video:

01:34

OGLAS U SRBIJI ZA VOZAČA, PLATA 250.000 DINARA?! Iz Infostuda o deficitarnim zanimanjima: Ovde plata ide do 350.000 RSD

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.