FOND PIO SPREMIO PARE ZA VANREDNO POVEĆANJE PENZIJA: Od januara opet povišica, Ognjenović potvrdio!
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

saopšteno!

FOND PIO SPREMIO PARE ZA VANREDNO POVEĆANJE PENZIJA: Od januara opet povišica, Ognjenović potvrdio!

usklađivanje penzija iz januara ove godine bilo je prema kretanju zarada

Objavljeno:

Direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Relja Ognjenović rekao je da je Fond spreman za vanredno usklađivanje penzije, odnosno uvećanje za 5,5 odsto, najavljeno za 1. oktobar.

Prema njegovim rečima, za to su već obezbeđena finansijska sredstva, a finansijski rezultati ostvareni za sedam meseci ove godine potvrđuju spremnost Fonda PIO.

Relja Ognjenović
foto: PIO fond

- U tekućoj godini smo imali redovno usklađivanje od 12,1 odsto, a predstoji nam i vanredno povećanje penzija počev od 1. oktobra za 5,5 procenata - rekao je Ognjenović u intervjuu današnjoj Politici.

Direktor Fonda najavio je da će, posle oktobarskog povećanja penzija, uslediti redovno usklađivanje, odnosno uvećanje, od januara iduće godine i to od oko 14,6 odsto, što predstavlja kumulativno povećanje penzija u celom periodu od 55,8 odsto.

Kako kaže, to je procenat koji će svaki pojedinačni penzioner dobiti.

- Prosečan iznos sredstava za penzije koje će se isplatiti u 2024. godini biće za 44 odsto veći od sredstava koje smo izdvojili u 2022. godini - naveo je Ognjenović.

Kako je istakao, od januara će prosečna penzija iznositi više od 45.700 dinara ili 390 evra.

Ognjenović je podsetio da, prema podacima iz maja ove godine, prosečne neto penzije svih korisnika čine 43,9 odsto prosečne zarade u Srbiji, dok je 2022. godine bilo 41,9 odsto, što je efekat dvocifrenog procenta usklađivanja penzija.

Direktor Fonda rekao je da je 2022. bila najbolja poslovna godina u protekloj deceniji i da je učešće transfera iz budžeta bilo najniže zabeleženo do sada i za 2022. godinu iznosilo 12,9 odsto.

- Dobar trend naplate doprinosa se nastavlja. Razloge za to vidimo u nominalnom rastu zarada i kontinuiranom rastu registrovane zaposlenosti. To je odraz stabilne i otporne ekonomije naše zemlje - rekao je Ognjenović.

Prema njegovim rečima, usklađivanje penzija iz januara ove godine bilo je prema kretanju zarada, što je najpovoljnije za korisnike, a isto se očekuje i za redovno usklađivanje u januaru naredne godine.

03:27

NE MOŽE SE ŽIVETI DOSTOJNO OD PENZIJE, NEMOJTE NAM SABIRATI POVEĆANJA Šantić: Živimo od ovog danas, svikli smo se na trpljenje

(Espreso/Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.