ZBOG OVOGA JE PORODICA VRAĆENA SA GRANICE: Evo kako da izbegnete ovaj SCENARIO, proverite na VREME!
Granični prelaz, Foto: Tamara Trajković

obratite pažnju!

ZBOG OVOGA JE PORODICA VRAĆENA SA GRANICE: Evo kako da izbegnete ovaj SCENARIO, proverite na VREME!

Prekršajni sud ne može da deli predmete prema visini novčane kazne koja se izvršava

Objavljeno:

Komunalna milicija, saobraćajna policija i “Parking servis” već nekoliko godina ne ostavljaju kazne za nepropisno parkiranje na šoferšajbnama automobila zbog čega mnogi građani tek na granici saznaju da imaju neplaćeni prekršajni nalog, odnosno neplaćenu kaznu.

Dešavalo da granična policija “skine” putnika sa leta zbog neplaćene kazne od 5.000 dinara, a dešavalo se i da čitave porodice u automobilima budu vraćane sa graničnih prelaza.

Izmenama Odluke o javnim parkiralištima koje je usvojila u maju 2020. godine, Skupština grada izmenila je način obaveštavanja vlasnika vozila o kazni nepropisnom parkiranju.

Od tada komunalna milicija, saobraćajna policija ili “Parking servis” ukoliko ne mogu na mestu prekršaja da uruče kaznu prekršiocu to čine isključivo slanjem prekršajnog naloga na kućnu adresu vlasnika vozila.

Ta činjenica uticala je da mnogi vlasnici vozila i ne znaju da imaju prekršajnu kaznu jer kad im je poštar dolazio “na vrata” nisu bili kod kuće ili nisu videli obaveštenje o tome u sandučetu.

Granica, Granični prelaz, granični prelaz šid, šid, carina
foto: Tamara Trajković

Kako da proverite da li imate neplaćenu kaznu

Da biste proverili da li imate neplaćenu kaznu, najpre internet u pretraživaču ukucajte “registar neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa”, a kada pristupite tom sajtu jednostavnim ukucavanjem svog matičnog broja dobićete informaciju da li možda imate neku neplaćenu kaznu.

Naime, sve neplaćene novčane kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni pravosnažnom i izvršnom odlukom suda ili putem konačnog i izvršnog prekršajnog naloga koji nisu plaćeni u zakonski ostavljenom roku, upisuju se u taj Registar.

Ako vas zbog ovoga zaustave na granici, rešenje je da u najbližoj pošti izmirite dugovanja i s uplatnicom, kao dokazom, nastavite putovanje.

Kako da proverite u kojoj je fazi sudski postupak

Ako želite da proverite u kojoj je fazi sudski postupak, ako se neki vodi protiv vas, rešenje je odlazak na portal pravosuđa Srbije, na sajtu Ministarstva pravde u odeljku praćenje toka predmeta osnovnih i viših sudova, ukucajte broj svog predmeta.

Na taj način možete se informisati o tome do koje je faze sudski postupak stigao.

Sa granice možete biti vraćeni u slučajevima da vas je sud pozvao da se javite zbog prekršaja ili neplaćanja novčane kazne, a to niste učinili. Tada sud raspisuje poternicu za vama i umesto prelaska granice i odlaska na letovanje možete praktično doživeti privođenje u sud od strane policije.

Cela porodica vraćena sa Preševa zbog neplaćene kazne

"Dešavalo se da čitava porodica krene kolima na letovanje u Grčku i bude zaustavljena na Preševu i vraćena zbog neplaćene kazne u jednom od 44 prekršajnih sudova u Srbiji. Ta porodica je onda morala, prvo, da pronađe sud u kome postoji kazna, pa tek onda da plati kaznu, kako bi na osnovu dokaza o plaćanju novčane kazne naredba bila opozvana", podvlači predsednica Prekršajnog suda Olivera Ristanović.

Kako ističe, Prekršajni sud ne može da deli predmete prema visini novčane kazne koja se izvršava.

"Zakonska rešenja su jednaka bez obzira na visinu kazne, zbog čega sud ne gleda visinu kazne prilikom izdavanja naredbe policiji, jer onda ne bi izvršio nijednu naplatu", naglašava Ristanović.

Bonus video:

00:28

OVO JE KAZNA ZA 18-GODIŠNJAKA KOJI JE USMRTIO DEVOJČICU (15) NA PEŠAČKOM PRELAZU? Tužilaštvo najavilo žalbu za presudu

(Espreso/ Alo, Dragana Branković Jevđić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.