OVO SE NIJE DESILO OD 2011. GODINE: Drastično poskupela namirnica BEZ KOJE MNOGA DOMAĆINSTVA NE MOGU!
Prodavnica / Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

ukusna jela

OVO SE NIJE DESILO OD 2011. GODINE: Drastično poskupela namirnica BEZ KOJE MNOGA DOMAĆINSTVA NE MOGU!

Neki dobavljači su zabrinuti zbog potencijalnog negativnog uticaja klimatskog fenomena El Ninjo na proizvodnju pirinča

Objavljeno:

Svetske cene pirinča su u julu bile najviše od septembra 2011. godine, saopštila je agencija UN za hranu i poljoprivredu FAO.

Globalni indeks cena pirinča je u julu porastao mesečno za 2,8 odsto, na 129,7 poena, što je najviše skoro 12 godina, navela je agencija sa sedištem u Rimu.

Kako navodi CNBC, pirinač je u odnosu na jul 2022. godine poskupeo za 19,7 odsto zbog indijske zabrane izvoza nekih vrsta pirinča i nepovoljnih vremenskih uslova koji bi mogli da utiču na proizvodnju.

"Neki dobavljači su zabrinuti zbog potencijalnog negativnog uticaja klimatskog fenomena El Ninjo na proizvodnju pirinča, kao i zbog prekida žetve u Vijetnamu usled kiša, što je podstaklo rast cena", dodaje se u izveštaju.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/Gastro brat

Indija, vodeći svetski izvoznik ove namirnice, zabranila je 20. jula izvoz belog pirinča koji ne spada u vrstu basmati, pošto vlada u Nju Delhiju želi da zaustavi rast cena pirinča u zemlji i istovremeno obezbedi dovoljnu količinu zaliha "po razumnim cenama".

Ova država ima više od 40 odsto udela u globalnoj trgovini pirinčem.

Aktuelna cena fjučersa sirovog pirinča se kreće oko 16,02 dolara za centu (cwt). Centa u SAD i Kanadi odgovara težini od 45,36 kilograma.

FAO indeks cena pirinča će u avgustu verovatno biti još veći nego u julu, smatra viši analitičar globalne banke hrane i poljoprivrede Rabobank, Oskar Tjakra.

Bonus video:

00:53

DA LI STE ČULI ZA JELO NOAZET? Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.