POVEĆANJE PLATE ZA 400.000 RADNIKA U SRBIJI: Evo ko je na listi, sindikati traže minimalac u ivim iznosu
Plata, Foto: Promo, Filip Plavčić

pregovori

POVEĆANJE PLATE ZA 400.000 RADNIKA U SRBIJI: Evo ko je na listi, sindikati traže minimalac u ivim iznosu

Na spisku su i oni koji minimalac primaju zvanično, a poslodavac im na ruke daje i nezvaničan deo

Objavljeno:

Pregovori Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i poslodavaca, o visini minimalne zarade trebalo bi da budu nastavljeni u drugoj polovini avgusta. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić poručio je pre neki dan će minimalac do kraja ove godine biti povećan na oko 400 evra, odnosno 17 odsto i to su dobre vesti za oko 400.000 ljudi u Srbiji.

Minimalna zarada ide na 47.000 dinara

Toliko ih, naime, i prima minimalnu zaradu u Srbiji koja je ove godine iznosila oko 42.000 dinara. Kako je najavljeno, od januara minimalac ide na oko 400 evra što znači i povećanje od oko 5.000 dinara.

A, lista je i više nego dugačka. Mnogi radnici rade za minimalnu zaradu, najviše ih je među ugostiteljima, trgovcima, sezonskim radnicima, ali ih ima i u mnogim durgim delatnostima. Na spisku su i oni koji minimalac primaju zvanično, a poslodavac im na ruke daje i nezvaničan deo.

Plata
foto: Petar Lazović, Printscreen/Google Maps, Ilustracija/Espreso.co.rs

Sindikati su prethodnih meseci tražili povećanje od oko 20 odsto. Sada je izvesno da će ono iznositi oko 5.000 dinara i da bi minimalac za sledeću godinu trebalo da bude oko 47.000 dinara umesto ovogodišnjih 42.000.

Poslodavci će, sa druge strane, u pregovorima koji slede tražiti da rast minimalne zarade prati inflaciju, rekao je za eKapiju direktor Unije poslodavaca Srbije, Srđan Drobnjaković.

- Imali smo već dva neuspešna pregovora, a polovinom avgusta razgovori se nastavljaju. Sindikati su tražili povećanje minimalne zarade na 50.000 dinara za ovu godinu, što je država odbila. Naš zahtev je da povećanje minimalne zarade prati inflaciju i rast BDP-a. Takođe, tražićemo i povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje poreza i doprinosa - kaže Drobnjaković za Ekapiju.

Prema njegovim rečima, svako povećanje minimalne zarade, pa i ovo od 400 evra, koliko je najavio predsednik države, najviše pogađa male firme.

- Velikim kompanijama gde su plate iznad minimalne je svejedno, a na udaru su najviše male kopanije koje imaju do 10 zaposlenih. Minimalna zarada podiže i druge zarade, a na to treba plaćati i poreze i doprinose - dodaje sagovornik.

Pregovori oko milimalca u Srbiji

Sindikati smatraju da treba da se izjednači vrednost minimalne zarade i potrošačke korpe.

- Minimalna zarada treba da bude, najmanje 52.000 dinara, to je povećanje od 26-27%. Bilo bi dobro da ovo povećanje od 17% važi za period od septembra ove godine do kraja decembra - njihova je računica.

05:24

NIJE PROBLEM SAMO MINIMALAC Stojiljković: Većina prima 62.000, a za pristojan život imaju samo oni sa ŠESTOCIFRENOM PLATOM

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.