DA LI JE NA POMOLU NOVO POSKUPLJENJE SVINJETINE U SRBIJI? Espreso vam ekskluzivno otkriva ovu informaciju
Foto: Printscreen/youtube/Prva tv, Beta Milan Timotić, Emilija Jovanović

DA LI ĆE AFRIČKA KUGA SVINJA PODIĆI CENE MESA?

DA LI JE NA POMOLU NOVO POSKUPLJENJE SVINJETINE U SRBIJI? Espreso vam ekskluzivno otkriva ovu informaciju

Proverili smo da će afrička kuga podići cene mesa u Srbiji

Objavljeno: 11:39h
Marina Letić

Posledice afričke kuge svinja mogle bi biti pogubne za srpsku ekonomiju ukoliko se zaraza što pre ne stavi pod kontrolu.

Predviđa se da će cena svinjskog mesa u Srbiji rasti narednih meseci i da će prasetina za Novu Godinu koštati i do 1.000 dinara po kilogramu.

Prema prognozi vlasnika farme svinja Milovana Ivankovića, ovo bi moglo da se desi i uz eventualni uvoz, usled rastućih cena u Evropi uzrokovanih smanjenom ponudom.

Osim uništavanja bolesnih životinja, ponudu na tržištu će dodatno smanjiti prinudno klanje zdravih svinja zbog straha od afričke kuge. Cene uvozne prasadi su veće a tokom godine su, sa početnih 100, porasle na 150 evra.

Zbog ovakvog trenda, broj svinja će biti značajno smanjen, naročito u manjim gazdinstvima. Takva situacija će uticati i na uvoz, jer se i u ostatku Evrope suočavaju sa smanjenom ponudom i rastućim cenama svinjetine.

Svinje / ilustracija
Svinje / ilustracijafoto: Lars Klemmer / AFP / Profimedia

Kako bismo proverili da li će uskoro poskupeti svinjsko mesto u Srbiji, kontaktirali smo sekretara Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije.

- Za sada nema osnova za poskupljenje svinjskog mesa. Videćemo kako se odvija situacija sa zarazom, rekao je za Espreso Nenad Budimović iz PKS.

Nenad Budimirović
Nenad Budimirovićfoto: Printscreen/youtube/Prva tv

Vlasnik kompanije „Matijević”, Zoran Matijević izjavio je da ukoliko se afrička kuga i dalje bude širila u Srbiji i bude manje svinja, da se može očekivati poskupljenje tog mesa.

- Pretpostavljam da će država pokušati da spreči povećanje cena davanjem dozvola za uvoz svežeg mesa, mislim da ga neke kompanije i sada uvoze. Trenutno u našim prodavnicama kilogram mesa od buta košta oko 760 dinara, a živa vaga 240 i da proizvođači svinja po ovim cenama imaju zaradu, a da su prerađivači skoro na nuli zbog velikih troškova, među kojima su najveći plate i porezi na zarade za radnike - kaže Matijević za Betu.

Farma svinja te kompanije, kako je naveo, do sada nije imala problema sa afričkom kugom, a uzgaja 6.000 krmača i godišnje 150.000 tovljenika.

Tanasković: Nema bojazni da će Srbija ostati bez svinjskog mesa

Inspekcije intenzivno kontrolišu promet svinjskog mesa na teritoriji cele Srbije, izjavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i istakla da nema bojazni da će Srbija ostati bez svinjskog mesa zbog afričke kuge svinja. Navela je da je problem panika kod farmera koji svoje svinje pokušavaju da transportuju noću alternativnim putevima preko njiva i na taj način šire zarazu.

"Ja sam prethodne nedelje apelovala nekoliko puta, a koristim i ovu priliku da ih zamolim da to ne rade, jer nemaju razloga za to. Oni za svaki kilogram životinje koja je eutanazirana dobijaju novac od države po tržišnoj vrednosti na dan eutanazije. Ne postoji ni jedan razlog za brigu, jer oni nemaju gubitak, samo dajte da ne širimo zarazu, koja dolazi preko divljih svinja, ali ovo sada što se proširilo je isključivo zbog ljudskog faktora", rekla je ministarka.

Mesara, meso
foto: Emilija Jovanović

Navela je da je prošle nedelje zaustavljen jedan kamion na teritoriji Čačka sa 20 prasadi koji idu iz zaražene sredine, bez ijednog papira, što je moglo da proširi zarazu.

"Taj vozač je sankcionisan, mi smo uključili vojsku, policiju, tužilaštvo i svi smo zajedno u Operativnom štabu, koji od početka funkcioniše i donosi mere. Veterinari i inspekcija su na terenu 24 sata i tako je već tri meseca unazad. Zaraza je krenula da se širi bukvalno u samo dve nedelje, onog trenutka kada su farmeri počeli da transportuju životinje, a do tada smo zaista držali sve pod kontrolom. I nema razloga da to rade", poručila je Tanaskovićeva.

Dodala je da se zaraza sa svinja ne prenosi na ljude.

Ipak, kako je istakla, inspekcije su počele sa kontrolama pečenjara, pa je tako na teritoriji Čačka tokom prošle nedelje bilo 17 kontrola ugostiteljskih objekata koje prodaju svinjsko pečenje.

"U šest pečenjara je oduzeto meso koje je nađeno, ali iz nekih drugih razloga i nepravilnosti, ne zbog zaraze. Ono što se pojavilo kao glasina u javnosti je da se meso zaraženih svinja prodaje u pečenjarama, ali to nije moguće jer ne može meso da uđe ni u jedan objekat odnosno pečenjaru bez pečata i provere veterinara. Ali za svaki slučaj, mi smo sada krenuli u kontrole. Prve prijave su stigle sa teritorije Čačka, ali inspekcija je na terenu i svuda ih možete očekivati, u svim gradovima i opštinama", rekla je ministarka poljoprivrede.

Bonus video:

01:01

AFRIČKA SVINJSKA KUGA SE PRIBLIŽAVA GRADU, NEMA LEKA NI PREVENCIJE Nastović obelodanio: Jedino ovo preostaje kada dođe do zaraze

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.