ZAŠTO JE REŠENJE ZA PENZIJU PRIVREMENO I KADA POSTAJE TRAJNO? Iz PIO fonda sve OBJASNILI, obratite pažnju!
PIO fond, Foto: Beta / Dragan Gojić

određivanje iznosa penzije

ZAŠTO JE REŠENJE ZA PENZIJU PRIVREMENO I KADA POSTAJE TRAJNO? Iz PIO fonda sve OBJASNILI, obratite pažnju!

Kada privremeno rešenje za penziju postaje trajno

Objavljeno:

Većina svežih penzionera dobija kao prvo rešenje o penziji – privremeno pa se mnogi i interesuju zašto je to tako a posebno dokle ta privremenost može da traje.

Kako kažu iz PIO Fonda, privremeno rešenje se donosi ako su ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava na penziju, ali se na osnovu činjenica i podataka utvrđenih u matičnoj evidenciji ne može odlučiti o konačnom iznosu penzije.

Ukoliko je to i kod vas slučaj, kada budete podneli zahtev za penziju, privremenim rešenjem će vam biti određen akontativni iznos penzije.

Ovaj iznos se usklađuje na način predviđen za usklađivanje penzija, a u rešenju mora izričito biti naglašeno iz kojih razloga nije bilo moguće odrediti konačan iznos penzije.

Penzioneri / ilusteracija
Penzioneri / ilusteracijafoto: Beta / Dragan Gojić

Nakon utvrđivanja nedostajućih činjenica i podataka, privremeno rešenje će, po službenoj dužnosti, biti zamenjeno rešenjem kojim se određuje konačan iznos penzije, od dana utvrđivanja prava na penziju i uz obračun isplaćenih iznosa penzije.

Ako u roku od tri godine od dana pravosnažnosti privremenog rešenja ne budu utvrđene nedostajuće činjenice i podaci, akontativni iznos penzije postaće konačan, o čemu će biti doneto rešenje po službenoj dužnosti. Ukoliko se utvrdi da vam je isplaćen manji akontativni iznos penzije od konačnog iznosa, Fond će vam razliku iznosa isplatiti u celosti odjednom.

U slučaju da se utvrdi da vam je isplaćen veći akontativni iznos penzije od konačnog iznosa, Fond će doneti rešenje o obavezi povraćaja više isplaćenog iznosa, što se može učiniti u ratama, u dogovoru sa Fondom, objašnjavaju iz ove Ustanove.

Bonus video:

03:27

NE MOŽE SE ŽIVETI DOSTOJNO OD PENZIJE, NEMOJTE NAM SABIRATI POVEĆANJA Šantić: Živimo od ovog danas, svikli smo se na trpljenje

(Espreso / Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.