MARIJA DOBILA KUĆU U RAKOVICI OD TETKE: Ali je porez morala da plati, i to lepu sumu, stručnjak otkriva ZAŠTO
Stan, Foto: Profimedia

jeste li znali?

MARIJA DOBILA KUĆU U RAKOVICI OD TETKE: Ali je porez morala da plati, i to lepu sumu, stručnjak otkriva ZAŠTO

Ono što je definitivno drugačije kada se nekretnina dobija na poklon nego kada je kupite jeste da možete biti oslobođeni poreza na nju

Objavljeno:

Nektretnina na poklon verovatno je najveći poklon koji se može darovati. Međutim, često druga strana mora taj poklon i da plati. Kako je specifičan poklon, tako su i obaveze plaćanja poreza na njega specifične. U zavisnosti od toga ko vam poklon daruje - zavisi koliki porez ćete biti u obavezi da platite. A u nekim slučajevima, od plaćanja možete biti i oslobođeni. U razgovoru za Nova.rs Marija priča kako je nedavno dobila na poklon kuću i da je morala da plati porez iako je to bio poklon.

Ono što je definitivno drugačije kada se nekretnina dobija na poklon nego kada je kupite jeste da možete biti oslobođeni poreza na nju, ali samo u jednom slučaju. Marija iz Lajkovca nije bila taj slučaj. Ona je dobila na poklon nekretninu i morala je da plati porez.

Marija za Novu priča da je nedavno na poklon dobila kuću u beogradskoj opštini Rakovica. Kako je kuću na poklon dobila od svoje tetke, bila je u obavezi da plati 1,5 odsto poreza.

„Kada se tetka razbolela, brinula sam o njoj i tada je rešila da mi pokloni svoju kuću, da bih se pitala za sve stvari oko kuće. Eto, smatrala je da je lakše da mi kuću pokloni, nego da je nasleđujem“, ispričala je Marija.

Kaže da imaju porodičnog advokata koji je rešio svu papirologiju, a da je u tom trenutku vrednost kuće procenjena na 80.000 evra.

„Na meni je bilo da platim 1.200 evra poreza“, ističe Marija.

Stan, Beograd
foto: Filip Plavčić

Dodaje da su, međutim, ona i tetka dogovorile da taj iznos podele, tj. da joj tetka pomogne u plaćanju.

„Verujem da je ta stvar oko plaćanja poreza uvek dogovor, kao uostalom i poklanjanje stana ili kuće. Nije to baš poklon u vidu iznenađenja, na to morate da se spremite, da se dogovorite“, rekla je Marija za Nova.rs.

Porez na poklon – koliki je porez i ko je oslobođen plaćanja

Kako je rečeno za Novu iz agencije „City expert“, ukoliko je vrednost poklona veća od 100.000 dinara obaveza je da se na njega plaća porez.

Međutim, kada je predmet poklanjanja nekretnina, drugačija su rešenja za utvrđivanje poreske osnovice i poreske stope.

Plaćanja poreza na poklon oslobođeni su supružnik ili deca, takozvani prvi nasledni red.

Takođe, roditelji, braća i sestre i bliža rodbina u vidu stričeva, tetki i ujaka, naslednici u drugom naslednom redu, oslobođeni su plaćanja poreza ukoliko su najmanje godinu dana pre primanja poklona živeli u istom domaćinstvu sa poklonodavcem.

Ukoliko nisu godinu dana živeli sa onim ko im nekretninu poklanja, onda su u obavezi da plate porez od 1,5 odsto vrednosti nekretnine, koliko je platila i naša sagovornica.

Naslednici u trećem i daljem naslednom redu, kao i oni koji nisu u srodstvu sa poklonodavcem – plaćaju porez od 2,5 odsto.

Kako su objasnili iz „City experta“, osnovica poreza na poklon je tržišna vrednost te imovine na dan nastanka poreske obaveze. Nju utvrđuje nadležni poreski organ.

Na tu vrednost je moguće uložiti žalbu ukoliko se obe strane slažu da nije utvrđena adekvatna vrednost.

Takođe, u slučajevu da je nekretnina koja se poklanja van Srbije, ili da osoba nekretninu nasleđuje – oslobođena je plaćanja poreza u Srbiji. Međutim, to važi za države sa kojima Srbija ima Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Srbija taj sporazum ima sa 60 zemalja, a među njima su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Severna Makedonija, Grčka…

Provera dokumenata i ugovor o poklonu

Pre samog ulaska u proces poklanjanja, potrebno je izvršiti proveru dokumenta za ugovor o poklonu, odnosno proveru pravnog stanja nekretnine koja je predmet poklona – što obično radi advokat.

Zatim, sledi potpisivanje Ugovora o poklonu, i tada je ključna saglasnost obe strane o predmetu poklona – volja poklonodavca da daruje nepokretnost bez naknade i volja poklonoprimca da tu nepokretnost prihvati.

Ugovor obavezuje poklonodavca da svesno nekretninu poklanja bez naknade, dok je obaveza poklonoprimca da izrazi zahvalnost.

Takav ugovor, kažu iz „City experta“, mogu zaključiti fizička ili pravna lica. Poklonodavac mora biti lice koje ima poslovnu sposobnost, dakle, lice starije od 18 godina koje samostalno može zasnivati, menjati i okončati pravni odnos.

Raskidanje ugovora

Pošto Ugovor garantuje da se poklon prima bez naknade i da je zahvalnost jedina obaveza poklonoprimca – to može biti i jedan od razloga za njegov raskid.

Opozivanje poklona, odnosno raskidanje ugovora o poklonu, može biti učinjeno tri godine od dana kada je učinjena šteta onom koji je poklonio stan, kuću ili nešto drugo. Da bi to učinio mora da pokrene sudski spor na kojem će se ugovor o poklonu proglasiti ništavim.

02:05

U BEOGRADU IMA VIŠE OD 10. 000 NAPUŠTENIH STANOVA Stručnjak za nekretnine savetuje: Ko god ima novca neka uloži u nekretninu!

(Espreso/Nova S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.