OGLASILA SE JORGOVANKA TABAKOVIĆ: Ovo je važno za sve građane Srbije
Jorgovanka Tabaković, Foto: Beta/Miloš Miškov

INFLACIJA

OGLASILA SE JORGOVANKA TABAKOVIĆ: Ovo je važno za sve građane Srbije

Jorgovanka Tabaković je kazala da su ključni faktori za smanjenje inflacije restriktivna politika NBS i Evropske centralne banke

Objavljeno:

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je procena centralne banke da će inflacija u Srbiji do kraja godine biti oko osam odsto.

Ona je na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, na kojoj se raspravljalo o poslovanju i rezlatatima rada NBS u 2022. godini, rekla da je međugodišnja inflacija u junu bila 13,7 odsto i da u julu skoro da i nije bilo mesečnog rasta potrošačkih cena.

„Očekujemo da međugodišnja inflacija u julu padne na 12,5 odsto i da u narednim mesecima nastavi da pada, ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti“, kazala je Tabaković.

NBS, je po njenim rečima, uspešna u vođenju monetarne politike i pouzdan partner Vlade Srbije u očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Tabaković je kazala da su ključni faktori za smanjenje inflacije restriktivna politika NBS i Evropske centralne banke, kao i smanjenje uvozne inflacije, koja je činila najveći deo inflacije.

Dodala je da je primetno smanjenje troškova u poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji, što bi trebalo da se povoljno odrazi na cene soje, pšenice, kukuruza, kao i industrijskog bilja, suncokreta, šećerne repe i uljane repice, a indirektno i na proizvodnju mesa, ulja, šećera, brašna, hleba i drugih namirnica.

1 / 3 Foto: Profimedia

Na smanjenje inflacije utiče, kako je istakla, i smanjenje domaće tražnje, a da to se vidi po padu količinskog prometa u trgovini na malo.

„Domaća fiskalna politika deluje restriktivno, što potvrđuje činjenica da od početka godine beležimo suficit u republičkom budžetu“, rekla je Tabaković.

Ona je istakla da i dalje postoje faktori koji utiču na povećanje inflacije, od kojih su najjači marže trgovinskih lanaca i pojedinih proizvođača hrane.

„Uoči sukoba u Ukrajini, Srbija je, za razliku od nekih drugih zemalja, preuzela najveći deo troškova energetske krize na sebe, ne želeći neizvesnost u privredi i stanovništvu“, rekla je Tabaković.

Podsetila je da je NBS, da bi oborila inflaciona očekivanja, na poslednje dve sednice Izvršnog odbora podigla referentnu kamatnu stope za po 0,25 odsto, na ukupno šest odsto, i navela da ne može da kaže je to poslednje povećanje, ali da se ciklus zaoštravanja monetarne politike bliži kraju.

Tabaković je rekla da je NBS, čak i u uslovima povećanih troškova vođenja monetarne politike, u 2022. ostvarila pozitivan poslovni rezultat koji je iznosio 39,5 milijardi dinara, što je odraz odgovornog i efikasnog upravljanja troškovima.

Kako je objasnila, dobit iz operativnog poslovanja, koja nije proistekla iz kursnih razlika i revalorizacionih rezervi, od 3,9 milijardi dinara, raspodeljena je tako da je 70 odsto, odnosno 2,75 milijardi dinara, preneto u budžet Srbije, a ostatak je raspodeljen tako da se 10 odsto uključuje u osnovni kapital, a 20 odsto u posebne rezerve NBS.

Bonus video:

05:01

IMA LI KRAJA POSKUPLJENIMA U SRBIJI? Stručnjaci iz PKS i NBS: Cene hrane ostaju visoke, evo kad se očekuje UPOLA MANJA INFLACIJA

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.