MAJSTORI VEĆ SADA ZADOVOLJNO TRLJAJU RUKE: Izmena ZAKONA predviđa "NEVIDLJIVE KLIME", evo šta TO znači!
Zgrada na kojoj su klima uređaji, Foto: Printscreen/RTS

Kako da klime budu nevidljive

MAJSTORI VEĆ SADA ZADOVOLJNO TRLJAJU RUKE: Izmena ZAKONA predviđa "NEVIDLJIVE KLIME", evo šta TO znači!

I ovako majstori tokom leta imaju mnogo posla, čekaju se i po dve nedelje, ne mogu sve da stignu. Narednih godina imaće još više poziva, izgleda

Objavljeno:

Ovih dana najteže je naći majstora za postavljanje ili popravku klime. Ali, to nije sve. Da li ćemo morati da premeštamo klime, pitaju se stanari stambenih zgrada posle najave propisa da ubuduće klime neće smeti da se vide na fasadama. U predlogu izmene zakona ne piše ko će snositi troškove premeštanja, ali stoji da će vlasnici zgrada biti kažnjeni ako to ne urade u datom roku.

Klime su nam ovih dana preko potrebne. Navikli smo da nas hlade i da ih vidimo na zgradama. Smeta nam samo kada voda iz njih curi na trotoar, kad sa njih vise kablovi i kese sa smećem. Šta će se promeniti ako se usvoji predlog zakona koji predviđa da se spoljne jedinice klima uređaja izmeste sa fasada? Mišljenja stanara su različita.

Jedan građanin se pita i zašto je baš sada, kako navodi, ta akcija premeštanja i sklanjanja klima, ali misli da vizuelno jeste lepše da nema "nadžidžanog" svega po fasadama.

Dobro je što se na to obraća pažnja, smatra stanarka, ali misli da je to "bezveze" i poručuje da bi to trebalo da bude poslednji beogradski problem.

"Svaki pomak je dobar ako se uradi, ali treba da se nađe rešenje koje je dobro i za stanare i izgledno. Evo, ja kad gledam ovde, mislim nešto će da mi padne jednog dana na glavu", ukazuje jedan Beograđanin.

Zgrada / ilustracija
Zgrada / ilustracijafoto: Aleksa Petrović

Gde sve mogu da se izmeste klime

U predlogu izmene Zakona o planiranju i izgradnji stoji da spoljne jedinice klima uređaja sa ulične strane na zgradama javnih institucija moraju da se uklone ili izmeste tako da ne budu vidljive sa ulice i da ne utiču na okruženje.

Rok je dve godine od dana kada zakon počne da važi. Za kulturno zaštićene objekte rok bi bio pet godina, za sve ostale stambene zgrade deset.

Mogu da se izmeste na dvorišnu stranu zgrade, krov ili terase. A sve to košta. Zakon predviđa da lokalne samouprave donesu opšti akt koji bi propisao način uklanjanja.

Šta bi sve moglo da da bude problem

Nije to jednostavno, kažu majstori, zahteva vreme i košta. Izmeštanje instalacija može da bude nerešiv problem na nekim zgradama.

"Svaki proizvođač ima propisanu instalaciju koja može da podrži neki klima uređaj. Ovi naši klima uređaji kućni imaju neku dužinu pet do sedam metar kako bi klima radila kako treba. Ako klimu hoćete da izmestite na krov zgrade, moraćete da provučete kroz kompletnu zgradu ili kroz komšijin stan, pa je opet pitanje da li će komšije dozvoliti i koliko ima instalacija od prizemlja do vrha gore i to je pitanje", objašnjava Marica Milić iz Unije servisera klimatizacije

Problem će biti izmeštanje klima uređaje sa višespratnica koje nemaju ravan krov ili dvorište, kažu u Uniji servisera klimatizacije.

U predlogu izmene zakona ne piše ko će snositi troškove premeštanja, ali stoji da će vlasnici zgrada biti kažnjeni ako to ne urade u datom roku. Pretpostavlja se da onda stanari plaćaju sve.

Demontaža, nove instalacije, nosači i montaža koštaju od 150 do 200 evra. I ovako majstori tokom leta imaju mnogo posla, čekaju se i po dve nedelje, ne mogu sve da stignu. Narednih godina imaće još više poziva, izgleda.

Bonus video:

01:07

POENTA IZMENE ZAKONA JE DA KLIME NE SMEJU DA SE VIDE S ULICE Stručnjaci analiziraju: Stanari OVIH zgrada moraju da uklone uređaj

(Espreso / RTS, VLADIMIR ĆATIĆ)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.