STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE: Ostalo je još 12 dana za PRIJAVU, evo ko je može DOBITI!
Pošta Srbije, Foto: Dado Đilas

NOVA POMOĆ

STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE: Ostalo je još 12 dana za PRIJAVU, evo ko je može DOBITI!

Pored 10.000 dinara za decu, na listi nove pomoći je povećanje plata za prosvetu i zdravstvo, kao i ostatak javnog sektora

Objavljeno:

Država danas na više načina pomaže i penzionere, i mlade i nezaposlene, ali i ugrožene grupe stanovništva. Do kraja godine najavljena je pomoć za najstarije i najmlađe, takođe sve je više gradova koji "priskaču" svojim žiteljima, a nova pomoć države čiji rok za prijavu ističe u poslednjoj nedelji jula i više će nego biti značajna po život mnogih porodica širom Srbije.

Raspisan je javni poziv lokalnim samouprava za dodelu pomoći porodicama izbeglica i interno raseljenih u kupovini seoskih kuća sa okućnicom u maksimalnom iznosu od 1,95 miliona dinara po domaćinstvu, saopštio je Komesarijat za izbeglice.

Javni poziv, pored novčane pomoći države, obuhvata i dodelu paketa građevinskog materijala i opreme u maksimalnom iznosu od 800.000 dinara, kao i druge jednokratne pomoći u materijalu i opremi.

"Rok za podnošenje prijava je 26. jul 2023. godine, a Komesarijat poziva lokalne samouprave da uzmu učešće na njemu, kako bi zajedničkim zalaganjem poboljšali uslove stanovanja porodicama kojima je to neophodno, jer nemaju rešeno svoje stambeno pitanje", piše u saopštenju.

Od Beograda pomoć za osnovce, po Vojvodini i pare

Sve više gradova po Srbiji razmišlja o tome da pomogne ili već pomaže roditelje i đake, posebno pred septembar i polazak u školu kada dolaze i veći troškovi. Gradu Beogradu, koji će obezbediti besplatne udžbenike za sve osnovce, pridružuju se i drugi gradovi koji daju novčanu pomoć, a ono što važi za celu Srbiju jeste pomoć države od po 10.000 dinara za decu do 16 godina.

Svi roditelji đaka prvaka za pomoć države do 20. jula mogu podneti prijavu putem aplikacije „Naš đak prvak“ ili podnošenjem zahteva u Uslužnom centru u Gradskoj kući.

I to nije jedini grad koji na ovakav način pomaže svoje sugrađane.

Svi učenici osnovnih i srednjih škola u Beogradu dobiće komplet besplatnih udžbenika na poklon od svog Grada, počevši od septembra 2023. godine.

Takođe, majke u Srbiji danas po jednom detetu dobijaju pomoć države od oko 400.000 dinara, a ta suma narasta i do 3 miliona dinara, ako majka ima više dece.

Bebe / ilustacija
Bebe / ilustacijafoto: RINA

Prijava za 10.000 dinara za mlade do 16 godina

Ono što važi za svu decu u Srbiji jeste pomoć države od 10.000 dinara za decu do 16 godina.

Više od 1,1 milion dece ima pravo na novu pomoć države za koju će biti ukupno izdvojeno oko 100 miliona evra. Na "spisku" novih ekonomskih mera je i jednokratna pomoć deci do 16 godina starosti, a sada su poznati i svi detalji oko prijave, uslova i rokova.

Prijavljivanje počinje 20. avgusta i trajaće do 15. septembra, a isplata se očekuje oko 25. septembra.

Postupak prijave se neće mnogo razlikovati od ranijeg postupka prijave za 100 evra za mlade. Prijava će i sada ići preko portala Uprave za trezor, gde će u delu "Prijava za 10.000 dinara za decu do 16 godina" biti potrebno uneti četiri podatka:

  • JMBG majke,
  • broj lične karte majke,
  • JMBG svakog deteta,
  • naziv banke u kojoj posedujete račun ili želite da vam pomoć bude isplaćena.

Pored 10.000 dinara za decu, na listi nove pomoći je povećanje plata za prosvetu i zdravstvo, kao i ostatak javnog sektora.

Bonus video:

01:56

NOVA POMOĆ DRŽAVE, I TO OD 20.000 EVRA! Odnosi se na žene u Srbiji, a evo koja 3 uslova morate da ispunite

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.