PROVERITE DA LI IMATE PRAVO NA BESPLATNE AKCIJE: Dve kompanije sada UPLAĆUJU NOVAC!
Pošta Srbije, Foto: Pošta / Aleksandra Veličković / Dado Đilas

Dividende

PROVERITE DA LI IMATE PRAVO NA BESPLATNE AKCIJE: Dve kompanije sada UPLAĆUJU NOVAC!

Do sada je ukupno bilo oko tridesetak isplata dividendi - najmanja je bila 20 para, a najveća 1.279 dinara. Prva isplata je bila u 2012. godini

Objavljeno:

Dividende od po nekoliko stotina dinara na ime besplatnih akcija, ponovo su u fokus stavile temu o najvećoj uplati do sada koja je iznosila 1.300 dinara. Toliko je, svojevremeno, dobilo dva miliona građana u Srbiji koji nisu prodali besplatne akcije Aerodroma " Nikola Tesla".

Od tada je prošlo tri godine. Pravo na isplatu su imali građani koji su akcije Aerodorma posedovali poslednji dan u 2018. godini, a po osnovu ugovora o koncesiji za aerodrom sa francuskom kompanijom "Vansi erports". Može li se ovakav scenario ponoviti? Odgovor je da može jer visina dividende zavisi od toga kako je kompanija poslovala, pa se iznos iz godine u godinu može razlikovati i duplo.

I u tu leži odgovor na pitanje koje građani ponovo postavljaju ovih dana, a koje glasi kako to da sada dobijamo po 600 dinara od jedne kompanije, a od te iste, ne tako davno, dobijali smo i mnogo manje.

Uskoro stiže i 600 dinara za pet akcija od NIS-a. O detaljima isplate kompanija će se naknadno oglasiti, a prošle godine NIS je isplatio dividendu u avgustu. Potom stiže i novac od dividende koju će isplatiti Telekom. Po osnovu 31 deonice, na račune akcionara ove kompanije će biti uplaćeno još oko 226 dinara neto ukupno.

7.000 dinara od dividende, 5.000 u besplatnim akcijama

Sa novih 800 dinara dividende koje će uskoro da isplate ove kompanije, građani koji su od 2010. godine dobili besplatne akcije od države na računu imaju oko 7.000 dinara samo od dividendi, a ako računamo i vrednost besplatnih akcija na berzi i novac koji smo isprava dobili od Akcionarskog fonda ta cifra se penje na oko 14.000 dinara.

dividende
foto: WWW.POSTED.CO.RS / SCREENSHOT

Isplate dividende po godiama

Imajući, međutim, u vidu da je prošlo više od 12 godina od momenta kada su gotovo svi punoletni građani dobili besplatne akcije od države, danas se akcija mnogi samo sećaju - bez detalja o tome da li su ih prodali, jesu li podizali novac od dividende, koliko bi danas mogli da imaju novca na računu i na kraju, u kojoj banci sve to mogu i da provere.

Za najveći broj građana, prava adresa za gotovo sva pitanja je Pošta. U ovoj banci možete da proverite da li, i koliko imate besplatnih akcija. Ovde možete da proverite i koliko one vrede. U Pošti možete i da prodate akcije, a sve što je potrebno jeste da tražite njihovu prodaju. Jedini potreban dokument jeste lična karta.

U besplatnim akcijama na berzi sada oko 5.500 dinara

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate nešto oko 11.500 dinara. Podsetimo, građani su od 2010. godine dobili 31 akciju Telekoma Srbija, 5 akcija NIS-a i jednu akciju Aerodroma „Nikola Tesla“.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi ovih dana vredi 707 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3.535 dinara. Akcija Aerodroma vredi 2.042 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Ukoliko već niste, ovaj novac možete da podignete - pritom ništa nećete izgubiti jer podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u narednim godinama.

Do sada 30 isplata dividende po osnovu besplatnih akcija

Do sada je ukupno bilo oko tridesetak isplata dividendi - najmanja je bila 20 para, a najveća 1.279 dinara. Prva isplata je bila u 2012.

Ono što je važno znati kod isplate dividende, jeste da ukoliko podignete ovaj novac to ne znači da gubite akcije. Naprotiv, vi ste i dalje vlasnik akcija, i po osnovu njih svake godine možete računati na novu uplatu dividende. Odluku o isplati i visini dividende naravno donosi kompanija, a u zavisnosti od poslovanja i ostvarenih rezultata.

Bonus video:

05:01

IMA LI KRAJA POSKUPLJENIMA U SRBIJI? Stručnjaci iz PKS i NBS: Cene hrane ostaju visoke, evo kad se očekuje UPOLA MANJA INFLACIJA

(Espreso / Blic Biznis, Anica Jelovac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.