DA LI ĆE KUPINARI PROĆI BOLJE OVOG LETA OD MALINARA? Preživele vremenski rolerkoster, ali ipak ima DOBRIH VESTI
Kupina, Foto: RINA

evo kako je ove godine

DA LI ĆE KUPINARI PROĆI BOLJE OVOG LETA OD MALINARA? Preživele vremenski rolerkoster, ali ipak ima DOBRIH VESTI

Kupina je, kao i malina, prošle sezone imala rekordnu otkupnu cenu od 150 do 220 dinara za kilogram

Objavljeno: 14:30h

Voćari sa nestrpljenjem očekuju početak sezone kupine, koja je po procenama poljoprivrednih stručnjaka, kao znatno robustnija voćka u odnosu na malinu, dobro podnela prolećne vremenske rolerkostere, pa kupinjaci obećavaju solidan rod i dobar kvalitet.

Kupina je, kao i malina, prošle sezone imala rekordnu otkupnu cenu od 150 do 220 dinara za kilogram, pa su i berači ovog voća mogli da isplaćuju dnevnice koje su se kretale od 4.000 do 5.000 dinara, uz obezbeđen smeštaj i obroke. Cena kupine ovog leta biće bar, ako je suditi po procenama kupinara i hladnjačara, veća od maline. Za kilogram ovog voća će se kako se najavljuje dobijati najverovatnije kao i lane, oko 200 dinara.

Berba kupina
Berba kupinafoto: RINA

Na jednoj društvenoj mreži koja okuplja proizvođače licitira se čak do iznosa od 350 dinara za kilogram, a neki tvrde i da će zbog izvoza u Francusku ovo voće sigurno dostići 300 dinara. Skeptici, pak smatraju, da se još ne zna ni iznos po kome se otkupljuje malina, čija je berba u punom jeku, a kamo li koliko će biti kupina.

Prošle godine krajem jula i početkom avgusta na pijacama se pazarila po ceni od oko 500 dinara, dok je na Kvantašu bila oko 350. Na početku sezone, kada se tek pojavila na tezgama, prodavci su tražili 800 dinara po kilogramu, nešto kasnije išla je po 600, da bi onda pala, ali u Beogradu se retko gde nalazila do kraja sezone ispod 500 dinara.

Zbog načina sazrevanja kupine, berba se izvodi u više navrata. Ukupno vreme sazrevanja i berbe plodova kupina traje između 30 i 40 dana. Plodovi ne stižu istovremeno, već postepeno te se berba kod komercijalnih sorti u našim uslovima izvodi od pet do sedam puta. Najranije počinje da stiže sredinom jula, ali uglavnom je berba u jeku krajem istog meseca.

Kupine
Kupinefoto: RINA

Po rečima proizvođača ovog voća, ukoliko otkupna cena kupine ne bude drastično manja u odnosu na lane, može se očekivati da će i dnevnice ostati na prošlogodišnjem nivou. Inače, dnevni učinak berbe kupina u našim uslovima kreće se od 100 do 150 kilograma po beraču za osam sati rada, ako sorta nema bodlje, a ukoliko ima, za isto vreme je moguće ubrati duplo manju količinu. Pojedini kupinari svoje radnike plaćaju po ubranom kilogramu, ta vrsta naknade je prošle godine iznosila od 40 do 50 dinara, tako da iskusniji i brži berači u kupinjacima dnevno mogu da prihoduju oko 60 evra.

Pre 2022. godine otkupna cena kupine po kilogramu kretala se oko 50 dinara i tada je veliki broj kupinara posekao svoje zasade, pošto nije videla isplativost posla, ali je 2021. dostigla svoj istorijski maksimum, a tako je bilo i prošle godine.

Bonus video:

02:39

POČELA BERBA GROŽĐA U NEGOTINSKOJ KRAJINI: Kao u stara vremena, najlepše devojke gacale po bačvi

(Espreso / MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.