ŠTA DA RADITE AKO VAM SE POCEPA NOVČANICA? Iz NBS objasnili proceduru, OVO MORATE ZNATI!
Novčanik, Foto: News1/ Stefan Jokić

VAŽNO

ŠTA DA RADITE AKO VAM SE POCEPA NOVČANICA? Iz NBS objasnili proceduru, OVO MORATE ZNATI!

Banke i menjači mogu da rade sa čak 22 strane devizne valute prema Odluci o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koji se kupuju i prodaju na deviznom tržištu

Objavljeno:

Prema važećim propisima oštećene novčanice stranih i domaćih valuta menjaju sve banke u Srbiji, uz proviziju koja može da ide do pet odsto.

Trgovci odbijaju da prime takav novac, ali prema Odluci o upravljanju tokova gotovine, banke su u obavezi da zamene oštećene dinare. Jedini uslov je da se na zamenu donese najmanje 51 odsto površine novčanice, u jednom ili više delova koji nesumnjivo potiču od iste novčanice.

– Banka prima oštećenu novčanicu od klijenta i izdaje mu potvrdu. U slučaju da postoji sumnja u ispravnost novčanice, Narodna banka Srbije radi ekspertizu i procenjuje da li će izvršiti zamenu novca – objasnili su za portal Biznis.rs iz Narodne banke srbije (NBS).

Kada se završi ekspertiza, klijent preko banke dobija obaveštenje od NBS da li je zamena moguća ili nije.

Sa sobom morate imati ličnu kartu ili drugi dokument za identifikaciju u dva slučaja – kada je neizvesno da li će NBS zameniti novčanicu, ili kada se sumnja da je novac označen, što otvara sumnju da je pribavljena nezakonito.

1 / 6 Foto: Profimedia

U slučaju da se radi o falsifikatima ili autentičnim (originalnim) novčanicama koje ne ispunjavaju uslove za zamenu koji su navedeni u pomenutoj Odluci, oštećeni novac neće biti zamenjen, poručuju su iz NBS.

Evri ili neka druga strana valuta ili vanopticajne novčanice mogu se zameniti kod poslovnih banaka ili ovlašćenih menjača, međutim, oni imaju slobodu da sami odrede uslove poput provizije i kriterijuma za prijem novca.

– Narodna banka Srbije ne naplaćuje bankama naknadu za zamenu oštećenih dinarskih novčanica, dok se zamena oštećenih i vanopticajnih novčanica stranog novca naplaćuje bankama u visini od 1,5 odsto – rekli su iz NBS.

Banke i menjači mogu da rade sa čak 22 strane devizne valute prema Odluci o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koji se kupuju i prodaju na deviznom tržištu. Zamenu građani mogu izvršiti i u centralnoj banci koja je izdala tu valutu.

– Ako je u pitanju evro, oštećene novčanice je moguće zameniti u nekoj od centralnih banaka zemalja Evropske monetarne unije (zemlje koje koriste evro kao zajedničku valutu). Detaljna obaveštenja o uslovima zamene mogu se videti na internet stranicama centralnih banaka – istakli su za Biznis.rs iz NBS.

(Espreso / Biznis.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.