KAKO PROVERITI RAČUN ZA STRUJU? Donosimo DETALJAN VODIČ, u par KLIKOVA dobićete KOMPLETAN UVID!
Račun za struju, Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

VODIČ

KAKO PROVERITI RAČUN ZA STRUJU? Donosimo DETALJAN VODIČ, u par KLIKOVA dobićete KOMPLETAN UVID!

Da biste dobili uvid u vaš račun potrebno je da upišete dva važna broja sa vašeg računa za električnu energiju

Objavljeno:

U vreme opšteg poskupljenja, kada cene skaču na svim nivoima, sve više porodica se okreće proverenim načinima uštede kućnog budžeta. Ako imamo u vidu najavu da će električna energija ove godine čak 3 puta poskupeti (jedno poskupljenje je bilo u februaru, a naredna dva se očekuju u toku grejne sezone), jasno je da su kontrola potrošnje i uvid u račun najvažnije stvari kojima ćemo se baviti.

Kontrola potrošnje električne energije

Da li imate naviku da proveravate brojilo za električnu energiju, takozvani strujomer?

Brojilo za električnu energiju (strujomer) je uređaj koji meri količinu električne energije koju koristite u svom domu ili poslovnom prostoru. U zgradama se nalazi u prizemlju i lako je dostupno za očitavanje.

Na brojilu se obično nalaze očitavanja koja pokazuju vašu potrošnju električne energije. Možete proveriti brojilo i zabeležiti očitavanje kako biste znali koliko ste električne energije potrošili u određenom vremenskom razdoblju. Bilo je prijava da su neka brojila nepravilno očitana, zato je dobro da imate kontrolu nad mesečnom potršnjom.

Sledeći korak je da proverite očitano stanje sa računom koji ste dobili od EPS-a. Računi za električnu energiju koje dobijate pružaju detaljne informacije o potrošnji električne energije u vašem domu. Na računima za struju se obično nalazi tablica koja prikazuje vašu potrošnju u kilovatima (kwh) tokom prethodnog meseca. Na brojilima postoji potrošnja struje o jeftinoj i skupoj tarifi, tako da možete da izračunate koliki račun možete da očekujete.

Zašto je važno proveriti strujomer? Provera broja na strujomeru je važna jer vam omogućava da pratite koliko trošite električnu energiju i da izbegnete neugodna iznenađenja kada dobijete račun.

Račun za struju / ilustracija
Račun za struju / ilustracijafoto: Espreso

Ako pratite potrošnju struje, lako možete identifikovati područja u kojima možete smanjiti potrošnju i uštedeti novac. Takođe, provera broja je važna jer vam omogućava da budete sigurni da plaćate samo za ono što stvarno trošite, što je posebno važno ako primetite nepravilnosti na svom računu za električnu energiju.

Uvid u račun

Sada kad ste videli kolika vam je mesečna potrošnja električne energije, možete da odete na sajt EPS-a (www.eps.rs), kako biste videli kako iznosi obračun i koliki vas račun u dinarima očekuje.

Na početnoj stranici EPS-a nalazi se odeljak KUPCI, gde u meniju možete naći Uvid u račun.

Izaberite područje kome pripadate. Ponuđene opcije su: područje Beograda, područje Vojvodine, područje Kraljeva, područje Kragujevca i područje Niša.

Čak i ako živite u Loznici, Šapcu, Užicu ili Novom Pazaru možete da koristite ovu uslugu EPS-a. To je zato što ovi gradovi, prema podeli na sajtu EPS-a, pripadaju području Kraljevo. Isti je slučaj sa Smederevom ili Velikom Planom koji pripadaju područuju Kragujevac.

Ukoliko niste sigurni kom području prema podeli EPS-a pripada vaš grad ili opština, na istoj stranici na EPS-ovom sajtu na kojoj birate područja, možete pronaći i spisak na kome je navedeno koji grad pripada kom područuju (odnosno centru kako u tabeli piše). U istoj tabeli nalaze se i adrese, brojevi telefona i radno vreme lokalnih filijala EPS-a.

Registracija na sajtu

Da biste pristupili računu, potrebno je da se imejlom i šifrom registrujete na sajtu EPS-a. Potrebno je da pratite korake na sajtu kako biste napravili nalog pomoću kojeg možete u svakom trenutku da proverite svoj račun.

Potrebni podaci su uobičajeni za registraciju – ime, prezime, imejl adresa, broj telefona, adresa stanovanja.

Sledeći koraj je takođe uobičajen. Čim napravite nalog, na mejl koji ste ostavili stiže vam link za aktivaciju naloga. Takođete, dobićete i lozinku za prijavljivanje. Ukoliko želite da promenite lozinku, to ćete moći da uradite u odeljku “Moj profil”.

Strujomer
Strujomerfoto: Profimedia

ED broj i broj brojila

Da biste dobili uvid u vaš račun potrebno je da upišete dva važna broja sa vašeg računa za električnu energiju.

Prvi podatak koji je neophodno uneti da bi se došlo do EPS računa jeste ED broj.

To je broj koji se nalazi na samom računu za struju koji inače stiže na kućnu adresu, u gornjem levom delu prednje strane računa.

Sledeći broj koji ćete morati da unesete je broj brojila. Broj brojila se nalazi u gornjem desnom uglu zadnje strane odštampanog računa za struju koji građanima svakog meseca od Elektroprivrede Srbije stiže na kućnu adresu.

Provera računa = kontrola potrošnje

Ako ste uneli sve podatke kako treba, pritiskom na „moj račun“ trebalo bi da dobijete vašu potrošnju, kako za tekući mesec, tako i za potrošnju u prethodnih godinu dana. Osim što na ovaj način možete lako da ispratite troškove, moći ćete da kontrolišete i utrošnju energije i videti kako eventualno možete da uštedite.

No, štednja struje ne mora da bude motivisana samo računima. Ušteda struje nije samo korisna za vaš budžet, već može biti korisna i za planetu. Potrošnja električne energije izaziva značajnu emisiju štetnih gasova i drugih zagađivača koji štete našoj planeti. Smanjenje potrošnje struje u domaćinstvu može pomoći u smanjenju ovog negativnog uticaja na životnu sredinu.

Svaki pojedinac ima moć da napravi razliku u očuvanju naše planete, a štednja struje u domaćinstvu je jedan od načina da se to postigne. Uz nekoliko jednostavnih promena u svakodnevnom ponašanju, možete itekako doprineti očuvanju životne sredine. Stoga budite ekološki osvešćeni, štedite struju i razmišljajte o malim koracima koji mogu da naprave globalne promene!

Bonus video:

04:30

MANJI RAČUN ZA STRUJU NE ODNOSI SE NA OVE STAVKE Direktorka u EPS pojasnila kako da nam račun bude manji

(Espreso / mojapraktika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.