PUŠAČI, SPREMITE SE ZA NOVO POSKUPLJENJE: Poznato kada će CIGARETAMA ponovo SKOČITI CENA, neke će biti 600 dinara!
Pušenje / ilustracija, Foto: Tamara Trajković

NAJNOVIJE POSKUPLJENJE

PUŠAČI, SPREMITE SE ZA NOVO POSKUPLJENJE: Poznato kada će CIGARETAMA ponovo SKOČITI CENA, neke će biti 600 dinara!

Može se očekivata da će naredno poskupljenje u ovoj godini stići u prvoj polovini jula

Objavljeno:

Pušače očekuje novo poskupljenje cigareta početkom jula. Zbog redovnog usklađivanja akciza njihova cena raste dva puta godišnje. Dosadašnja praksa glavnih duvandžija bila je da uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici. To znači da će potrošači najjeftinije pakovanje plaćati 320, a najskuplje 600 dinara.

Ipak, moglo bi da dođe i do većeg poskupljenja. U januaru je jedan proizvođač prvo podigao cene svojih brendova za 20 dinara po paklici, ali ih je već u februaru snizio za 10 dinara, kako bi se izjednačio sa ostalim duvandžijama. Tako su početkom ove godine pušači mesec dana najskuplju paklicu plaćali 600, ali je njena cena kasnije pojeftinila na 590 dinara.

Prateći akcizni kalendar, jedno poskupljenje stiže početkom, a drugo polovinom godine. Obično sve duvandžije to čine u isto vreme. Poslednji put proizvođači su u periodu od 9. do 20. januara podigli cene, a 13. februara je usledila korekcija kompanije čije poskupljenje je bilo veće nego kod ostalih velikih igrača na našem tržištu. Može se očekivata da će naredno poskupljenje u ovoj godini stići u prvoj polovini jula. Nove cene se nekoliko dana ranije objavljuju u "Službenom glasniku".

Cigarete
Cigaretefoto: Tamara Trajković

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. To znači da će nakon poskupljenja u narednoj godini, pušači u Srbiji u svom poroku da uživaju po istim cenama koje važe u Evropskoj uniji.

Cene duvanskih proizvoda se, inače, ne uvećavaju automatski svakog januara i jula, već Vlada Srbije mora da ih odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača. Stručanjaci ukazuju da se budžeti zemalja regiona konstantno uvećavaju zahvaljujući stabilnom i predvidljivom rastu prihoda od akciza.

VIŠI CENOVNIK I ZA ELEKTRONSKE

NOVI trošak neće izbeći ni korisnici elektronskih cigareta. Biće uvećan i iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za dinar po milimetru, a poskupeće i nesagorevajući duvan. Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2021. godine predviđeno je da se uvećavaju akcize na nesagorevajući duvan i tečnosti za punjenje e-cigareta.

Bonus video:

02:20

NE NASEDAJTE DA POSTOJE ZDRAVE CIGARE Dr Ana Petrović: Vejpovi i elektronske cigarete sadrže TOKSIČNE TEČNOSTI, koje idu u krv

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.