DETALJAN VODIČ KROZ STUDENTSKE DOMOVE U SRBIJI: Evo koji je SMEŠTAJ NAJJEFTINIJI i šta sve SADRŽI!
Studentski dom, Foto: Stefan Jokić

studentski život

DETALJAN VODIČ KROZ STUDENTSKE DOMOVE U SRBIJI: Evo koji je SMEŠTAJ NAJJEFTINIJI i šta sve SADRŽI!

Izdaci na koji studenti koji žele da žive u domu moraju da budu spremni je pre svega plaćanje jednokratnih administrativnih troškova

Objavljeno:

Studentski život predstavlja veliki finansijski izazov za roditelje koji za obrazovanje dece izdvajaju nekada i po više hiljada evra godišnje, ali to može da bude i skoro besplatno!

Tako brucoši, i studenti ostalih godina osnovnih i viših stepena studija svake godine u septembru i oktobru mogu konkurišu za smeštaj po povlašćenim cenama u studentskim domovima. Tu osim smeštaja dobijaju i obroke daleko ispod tržišnih cena.

Pošto najviše mladih na fakultete dolazi u Beograd, potom Novi Sad, Kragujevac i Niš istražili smo kako se kreću cene života u studentskim domovima, i da li je skupo!

Studentski domovi u Beogradu

Studentskih domova u Beogradu ima ukupno 14, a u njima može da boravi skoro 11.000 studenata. Oni su raspoređeni u šest beogradskih opština, i nalaze se na Novom Beogradu, Zvezdari, Paliluli, Voždovcu, Čukarici i Zemunu.

Kada su u pitanju cene smeštaja one variraju od toga da li je u pitanju ekonomska ili budžetska cena, odnosno jednokrevetna, dvokrevetna, trokrevetna ili četvorokrevetna soba.

Studentski dom
foto: Printscreen/Google maps

Prema toj računici budžetskim studentima potrebno je mesečno između 1.700 do 4.200 dinara, nasuprot prosečnoj ceni od 11.000 dinara koliko mesečno za dom moraju da izdvoje samofinansirajući studenti.

Kako izgleda smeštaj u Beogradu

Studentski dom "Studentski grad" nalazi se na Novom Beogradu. Kako mu samo ime kaže, u pitanju je jedan minijaturni grad, i važi za najveći studentski kompleks ovog tipa na Balkanu.

Sastoji se od 4 stambene zgrade, ogromne menze, sportskog terena, teretane, otvorene i zatvorene bine, kulturnog centra. Tu se nalazi i više kafića, perionice i sušionice veša, centralna čitaonica, ali i poliklinika. Samo u ovaj dom može da se smesti više od 2.000 studenata.

U domu "Karaburma - Palilula" raspoloživo je 696 soba, čitaonica, kafić i menza. Dom "4. april" nalazi se na Voždovcu, i ima kapacitet od 865 mesta, a stanarima doma su dostupne svečana sala, menza i teretana. Na Zvezdari se nalazi dom "Slobodan Penezić" kapaciteta 378 kreveta. Od pratećih sadržaja, tu su otvoreni tereni za fudbal, košarku, rukomet i odbojku, čitaonice.

U samom centru Beograda, kod Vukovog spomenika nalazi se dom "Kralj Aleksandar I" kapaciteta 195 kreveta. U neposrednoj blizini su Fakulteti tehničkih nauka, Arhitektonski, Građevinski, ETF, TMF i Mašinski fakultet.

Od pratećih sadržaja tu se nalaze prodavnica, bife-klub, sala za tribine i predstave, klimatizovana biblioteka čitaonica u koju se može ući isključivo uz pomoć studentske kartice, perionica veša, ambulanta Studentske poliklinike, sale za stoni tenis, teretana, sportski teren za košarku i odbojku.

Studentski dom "Patris Lumumba" nalazi se blizu Zvezdarske šume, i ima kapacitet od 1.249 mesta. Kompleks se sastoji od šest blokova. Devojke stanuju u IV, V i VI bloku, mladići u I i III, dok je II blok mešovit. U okviru ovog doma nalaze se studentski restoran, teretana i sala za fitnes, tereni za sportske aktivnosti.

Kod Cvetkove pijace na Zvezdari nalazi se dom "Rifat Burdžović", a u njemu može da živi ukupno 378 studenata. Od pratećih sadržaja ovaj dom ima menzu, prodavnicu, klimatizovane čitaonice i perionicu veša. Zdravlje studenata je bitno, pa i ovaj dom u svom sastavu, kao i skoro svi ostali ima moderno opremljenu teretanu i salu za fitnes, otvorene terene za fudbal i košarku.

Dom "Košutnjak" na Čukarici nalazi se u zelenoj oazi Beograda - Košutnjaku. Tik do ovog doma je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Od dodatnog sadržaja tu su menza, prodavnice, klimatizovane čitaonice i perionica veša.

Studentski dom "Mika Mitrović" ima kapacitet od 79 soba i najmoderniji je u Beogradu. U prizemlju se nalazi 12 apartmana koji su prilagođeni studentima s invaliditetom. Smeštaj je obezbeđen i njihovim personalnim asistentima, a ostatak kapaciteta namenjen je studentima koji su na konkursu ostvarili pravo na smeštaj.

U domu postoji elektronska čitaonica za slepe, slabovide i osobe s telesnim invaliditetom. Studentima je na raspolaganju moderno opremljena teretana, renovirani sportski tereni i teretana na otvorenom, menza i perionica veša.

Najmanji dom u prestonici je "Žarko Marinović" u Zemunu, kapaciteta od svega 46 soba u kojima su obično brucoši. U kompleksu se nalazi klimatizovana čitaonica, perionica veša i studentski restoran. Deo zgrade dom deli sa Visokom zdravstvenom školom, a u blizini se nalaze Poljoprivredni fakultet i Kriminalističko-policijska akademija. Lako je doći i do svih visokoškolskih ustanova smeštenih u Novom Beogradu.

Za smeštaj u domu "Vera Blagojević I i II" koji ima kapacitet od 116 soba tradicionalno konkurišu samo devojke. Specifičnost doma predstavlja „roditeljska soba” u koju se prilikom poseta mogu smestiti članovi najuže porodice stanarki. U domu se nalazi i muzičko-slikarski atelje, roditeljska soba, klimatizovane čitaonice i perionica veša.

Pošto dom nema menzu stanarke oba doma hrane se uglavnom u restoranima „Kralj Aleksandar I” ili „Đušina”, koji se nalaze u neposrednoj blizini oba doma. Prednost ovih domova je njihova lokacija, jer su u samom centru grada kod zgrade banke Poštanske štedionice u i blizu najvećeg broja fakulteta.

Studenske menze na fakultetima

Pravo na ishranu u menzama imaju svi studenti koji su upisali tekuću školsku godinu na nekoj od visokoškolskih ustanova u Beogradu.

Budžetski studenti ostvaruju pravo na manju cenu obroka. Tako je njima za ručak potrebno 56 dinara, za ručak 120, i večeru 90 dinara. Studenti koji sami finansiraju svoje školovanje hranu plaćaju skuplje, i to 130 dinara za doručak, 310 za ručak i 240 za večeru.

Menza
Menzafoto: Printscreen/RTS

Studenti sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda takođe mogu koristiti sva tri obroka u studentskim restoranima, s tim što u toku meseca imaju pravo na ukupno 30 obroka, a svi ostali imaju pravo na ukupno 90.

Uglavnom svaki studentski dom u Beogradu u sastavu ima i menzu, odnosno studentski restoran. Menze se takođe nalaze na Farmaceutskom, Poljoprivrednom i Fakultetu dramskih umetnosti. Dodatno, u gradu postoje i dva izdvojena restorana za studente, menza "Đušina" kod Botaničke bašte, menza "Obilićev venac" u samom centru grada.

Studentski domovi u Novom Sadu

Brucoši i svi ostali studenti koji žele mogu da konkurišu za smeštaj u 10 studentskih domova koliko ih ima u Novom Sadu.

Domovi su podeljeni u dve cenovne kategorije. Za prvu i skuplju, mesečno se plaća 2.700 dinara. U ovoj kategoriji "skupljih domova" su "Živojin Ćulum", "Car Lazar", "Nikola Tesla", "Sajmište", "23 Oktobar", "Feješ Klara" i "Dr Zoran Đinđić".

Nešto jeftinija je mesečna stanarina za domove druge kategorije, i iznosi 2.150 dinara. Tu su na raspolaganju domovi "Slobodan Bajić", "Veljko Vlahović" i "Mihajlo Predić".

Kako su za "Blic" rekli uz Studentskog centa Novi Sad postoji samo 20 smeštajnih mesta za studente koji nisu na budžetu, a odluku o tome donela je pokrajinska Vlada, dok Ministarstvo prosvete propisuje koliko će iznositi ekonomska cena smeštaja za njih.

Studentima u Novom Sadu na raspolaganju su dve menze. Veća koja ima kapacitet od 10.000 obroka dnevno nalazi se u ulici Sime Miloševića broj 4, a manja kapaciteta 300 obroka dnevno nalazi se u Sportskom i poslovnom centru Vojvodina, preko puta bazena.

Cenovnik ishrane za studente na budžetu:

Doručak - 56 dinara

Ručak - 120 dinara

Večera - 90 dinara

Cenovnik ishrane za samofinansirajuće studente:

Doručak - 120 dinara

Ručak - 300 dinara

Večera - 220 dinara

Smeštaj najjeftiniji u Kragujevcu

U studentskim domovima u Kragujevcu studentima svih godina dostupno je 770 smeštajnih mesta od kojih je ukupno 12 mesta rezervisano za studente sa međunarodne razmene.

Brucošima i ostalim studentima na raspolaganju su smeštaji i restorani u tri paviljona studentskog doma "Vita Janić" i doma "Sloboda".

Kada su u pitanju cene smeštaja za budžetske studente one variraju od kategorije smeštaja. Tako je mesečna cena zakupa sobe prve kategorije 2.790 dinara, druge kategorije je 2.150 dinara, a treće 1.600 dinara Cena obroka u menzi za budžetske studente je za 59 dinara za doručak, 120 dinara za ručak i 90 dinara za večeru.

studenti
studentifoto: Kurir/ Tamara Trajković

Domovi u Nišu samo za budžetske studente

Smeštaj za studente u Nišu organizovan je u studentskim domovima "Paviljon I i II", "Paviljon III" i "Paviljon IV" koji ukupno imaju 961 mesto.

- Pravo na smeštaj u niškim domovima imaju samo studenti koji su na budžetu - rekli su za "Blic" iz uprave Studentskog centra Niš.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu cena mesečnog smeštaja za domove "Paviljon I i II" je 2.150 dinara. Cena za smeštaj u "Paviljonu III" i "Paviljonu IV" je veća, i iznosi 2.790 dinara.

Studentima su na raspolaganju tri restorana u sklopu domova: "Studentski restoran I" kod tehničkih fakulteta na Gradskom polju, "Studentski restoran II" kod Pravnog i Ekonomskog fakulteta i "Studentski restoran III" kod Medicinskog fakulteta.

Cene ishrane za budžetske studente je 56 dinara za doručak, 120 dinara za ručak, 90 dinara za večeru. Za razliku od domova, oni studenti koji nisu na budžetu mogu da se hrane u menzama, ali po ekonomskim cenama koje nisu umanjenje. Tako je cena za doručak 116 dinara, za ručak 268 dinara i za večeru 212 dinara.

Dodatni troškovi

Izdaci na koji studenti koji žele da žive u domu moraju da budu spremni je pre svega plaćanje jednokratnih administrativnih troškova.

Bilo da se konkuriše na dom u Beogradu, Nišu, Kragujevcu ili Novom Sad ovi troškovi su slični i podrazumeva se plaćanje između 300 i 500 dinara za konkursnu dokumentaciju za dom.

Kako bi se koristile menze i čitaonice, studenti moraju da imaju studentsku karticu koja košta do 2.700 dinara. U slučaju da student izgubi karticu vađenje duplikata košta do 2.000 dinara. Ova kartica obnavlja se na dve godine, i to košta oko 1.700 dinara.

Studenti koji žive u domu takođe odgovaraju za inventar, a kao garanciju da će o njemu voditi računa jednokratno plaćaju studentski žeton čija cena od varira od 200 do 1.000 dinara u zavisnosti od doma.

Bonus video:

02:01

ŠTA ĆE BITI SA STUDENTSKIM DOMOVIMA TOKOM TREĆEG TALASA KORONE: Ministar Ružić progovorio o planu o zatvaranju (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Blic, Nikola Todorović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.