NAJNOVIJE INFORMACIJE IZ NARODNE BANKE: Ovo je važno za sve građane Srbije
NBS, Foto: Stefan Jokić

OBRATITE PAŽNJU

NAJNOVIJE INFORMACIJE IZ NARODNE BANKE: Ovo je važno za sve građane Srbije

Što se privrednika tiče, njihova očekivanja se od početka godine kreću na nivou od 10 odsto

Objavljeno: 16:25h

Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u maju sledeće godine iznositi 7,5 odsto, što predstavlja prvo smanjenje očekivanja nakon višemesečnog kretanja na nivou od 8,0 odsto, pokazali su rezultati agencije Ipsos, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Niža inflaciona očekivanja u odnosu na prethodnu anketu zabeležena su i prema rezultatima junske ankete agencije Blumberg, po kojoj očekivana inflacija za godinu dana iznosi 6,8 odsto.

Što se privrednika tiče, njihova očekivanja se od početka godine kreću na nivou od 10 odsto, a takva je situacija bila i u majskoj anketi.

1 / 3 Foto: Profimedia

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrednika niža od kratkoročnih, pa su očekivanja bankara i osiguravača za dve godine unapred smanjena sa pet odsto u aprilu na 4,5 odsto u maju, a smanjenje je zabeleženo i za period od tri godine unapred, sa četiri odsto u aprilu na 3,8 odsto u maju.

Tako su se, ističu iz Narodne banke, prvi put nakon sedam meseci, srednjoročna očekivanja za oba posmatrana perioda, vratila u granice cilja NBS.

Srednjoročna očekivanja privrednika se nisu menjala i za period od dve godine unapred iznose sedam odsto a za period od tri godine pet odsto.

O inflaciji je juče govorila i Jorgovanka Tabaković.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.