EVO KOLIKA ĆE BITI PROSEČNA PENZIJA ZA POLA GODINE: Saopštene su najnovije informacije
Penzioneri, Foto: Profimedia

VAŽNO

EVO KOLIKA ĆE BITI PROSEČNA PENZIJA ZA POLA GODINE: Saopštene su najnovije informacije

Prema rečima Siniše Malog prihodi u državnu kasu pristižu dobro i povišice penzija biće isplaćene iz realnih izvora

Objavljeno:

Prošlogodišnje i ovogodišnje povišice penzija u Srbiji su bile takve da će se primanja najstarijih za ove dve godine povećati ukupno za 55,8 odsto.

Za pola godine prosečna penzija će iznositi 390 evra, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je nakon obilaska dnevnog kluba za stare "Dr Mihailo Stupar II" u Novom Beogradu i druženja sa ljudima koji su se u klubu zatekli, podsetio da će penzije u oktobru biti vanredno povećane za 5,5 odsto a u januaru za novih 14,6 procenata i naveo da je poređenja radi 2012. godine prosečno penzionersko primanje u Srbiji iznosilo 204 evra.

"Vodimo ozbiljnu ekonomsku politiku koja je usmerena na podizanje životnog standarda a to ćemo nastaviti i u budućnosti. Ne vidim prepreka da se ostvari naš plan da do kraja mandata sadašnje Vlade Srbije prosečna plata u našoj zemlji bude 1.000 evra a prosečna penzija 430-450 evra", rekao je Mali.

1 / 5 Foto: Nenad Kostić

Dodao je da mu je bilo veliko zadovoljstvo da se druži sa korisnicima kluba za stare i podeli sa njima razmišljanja o tome kakva se ekonomska politika vodi, te da mu je važno da građani znaju da je za Vladu Srbije najvažnije obezbeđivanje što boljeg životnog standarda stanovništva. Istakao je i da je zahvalan penzionerima na razumevanju koje su pokazali za teške reforme koje su ranije morale biti sprovedene.

Prema njegovim rečima prihodi u državnu kasu pristižu dobro i povišice penzija biće isplaćene iz realnih izvora. U prilog tome naveo je tri podatka, a prvi je da je za prvih pet meseci ove godine planiran deficit od 120 milijardi dinara a da je on zapravo iznosio 35 milijardi, što znači da je ušteđeno 85 milijardi dinara.

"Drugi podatak tiče se prihoda od PDV, poreza na dobit. Taj priliv u državnu kasu stiže 15. u mesecu, a 15. juna, dakle juče, smo umesto planiranih 49,1 milijardu dinara ostvarili 52 milijarde, odnosno tri milijarde više", rekao je Mali.

Kao treću ohrabrujuću činjenicu, kada je reč o finansijama, naveo je to što se iz meseca u mesec povećava priliv od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zbog čega se smanjuju dotacije iz budzeta za isplatu penzija, koje su, kako je rekao, pre 11 godina iznosile 58 odsto.

Poseti ministra Malog i obilasku kluba za stare prisustvovali su i direktor Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić i predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan. U Beogradu su prema rečima Srđana Dimitrijevića aktivna 32 kluba za stare koji imaju 8. 800 članova a klubovi postoje u svakoj opštini.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.