ZA 2 MINUTA DO 10.000 DINARA, POTREBNA SU SAMO 4 PODATKA: Prijava za pomoć deci do 16 godina počinje 20. avgusta
Šalter / Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

detalji

ZA 2 MINUTA DO 10.000 DINARA, POTREBNA SU SAMO 4 PODATKA: Prijava za pomoć deci do 16 godina počinje 20. avgusta

Više od 1,1 milion dece ima pravo na novu pomoć države za koju će biti ukupno izdvojeno oko 100 miliona evra

Objavljeno:

Za razliku od povećanja plata u javnom sektoru i penzija, odnosno mera sa kojima više od 2,5 miliona ljudi već ima iskustvo, sada imamo i potpuno novu pomoć države. Pravo na novčanu pomoć od po 10.000 dinara sada imaju sva deca do 16. godine, a isplata se očekuje oko 25. septembra.

Više od 1,1 milion dece ima pravo na novu pomoć države za koju će biti ukupno izdvojeno oko 100 miliona evra. Na "spisku" novih ekonomskih mera je i jednokratna pomoć deci do 16 godina starosti, a sada su poznati i svi detalji oko prijave, uslova i rokova.

Korak po korak: Prijava za jednokratnu pomoć deci do 16 godina

Prijavljivanje počinje 20. avgusta i trajaće do 15. septembra, a isplata se očekuje oko 25. septembra.

Majka i ćerka, Deca, Sreća, Majka
foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Postupak prijave se neće mnogo razlikovati od ranijeg postupka prijave za 100 evra za mlade. Prijava će i sada ići preko portala Uprave za trezor, gde će u delu "Prijava za 10.000 dinara za decu do 16 godina" biti potrebno uneti četiri podatka:

JMBG majke,

broj lične karte majke,

JMBG svakog deteta,

naziv banke u kojoj posedujete račun ili želite da vam pomoć bude isplaćena.

Šta ako nemam račun u banci?

Za one koji nemaju račun ni u jednoj banci, nakon što na portalu odaberu banku biće im otvoren namenski račun na koji će država uplatiti novac. Po unošenju svih potrebnih podataka dobija se i obaveštenje o uspešnoj prijavi.

Roditelji, škola, deca, školski policajac, OŠ Vladislav Ribnikar, OS Ribnikar
foto: Beta/Branislav Božić

- Ceo sistem prijave je već dobro razrađen, imajući u vidu da je država više puta isplaćivala novčanu pomoć i mladima, ali i drugim kategorijama ljudi. Ceo postupak prijave je vrlo jednostavan. Potrebno je uneti nekoliko osnovnih podataka iz lične dokumentacije majke i deteta i sve to ne traje duže od dva minuta - kaže sagovornik "Blica" iz Nemanjine 11.

Samohrani očevi imaju pravo na 10.000 dinara za decu

Sistem je na isti način predvideo i način prijave za samohrane očeve. Primaocima novčane socijalne pomoći pomoć će biti automatski isplaćena.

U vezi sa isplatom ove vrste pomoći biće doneto i odgovarajuće zakonsko rešenje u kojem će biti definisani svi detalji oko prijave i isplate pomoći.

Ovim propisom biće tačno definisan i datum rođenja, odnosno granica za prijavljivanje dece za pomoć od 10.000 dinara.

Veće plate i penzije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u sredu uveče niz ekonomskih mera. Pored 10.000 dinara za decu, na listi nove pomoći je povećanje penzija, ali i povećanje plata za prosvetu i zdravstvo, kao i ostatak javnog sektora. Predsednik je najavio i novih 100.000 turističkih vaučera, ali i pojeftinjenje pojedinih osnovnih životnih namirnica, poput hleba.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.