KOLIKO KOŠTA GROMOBRAN U SRBIJI? Jedina je zaštita kuće kad je nevreme, a cena NIJE MALA!
Gromobran, Foto: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ/YOUTUBE/ABC15 ARIZONA/PRINTSCREEN

GRMLJAVINA

KOLIKO KOŠTA GROMOBRAN U SRBIJI? Jedina je zaštita kuće kad je nevreme, a cena NIJE MALA!

Gromobran izgleda kao metalna šipka i obično je na vrhu visokih objekata

Objavljeno:

Stiglo je snažno nevreme u Srbiju koje je pratila kiša, vetar i snažna grmljavima. Jedina zaštita kuće kada je nevreme jeste gromobran koji može da vas zaštiti od snažnih udara gromova. Cena izrade i postavljanja gromobrana na krovu prosečne porodične kuće iznosi između 500 i 850 evra, piše CCTV.

Šta je gromobran?

Gromobran izgleda kao metalna šipka i obično je na vrhu visokih objekata i baš je napravljen od metala kako bi privukao grom da udari tu, a ne negde pored. Postavlja se na krov zgrade ili kuće, i služi da grom ne udari negde sa strane, u na primer, dimnjak. Prilikom udara groma, ovaj uređaj struju iz groma sprovodi do zemlje, i samim tim ne ostavlja nikakve posledice iza sebe.

Takođe, kako se navodi, gromobran se, međutim, mora i redovno održavati, jer može da dođe do kvara, naročito nakon udara groma. Preporučuje se da na pet godina budu redovne kontrole i to bi koštalo otprilike oko 180 evra.

1 / 3 Foto: Kurir

Gromobrani na zgradama

Uglavnom gromobrani bi trebalo da postoje na svim zgradama i upravnici zgrada su ti koji vode računa o tome. Cena gromobrana zavisi od vrste zgrade, njene veličine i instalacije. Cene se kreću od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada dinara.

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.