DETALJAN CENOVNIK PUTA GO GRČKE! Tačno U DINAR se zna koliko će vas koštati GORIVO i PUTARINE i šta vas ČEKA TAMO!
Evzoni, Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

pažnja!

DETALJAN CENOVNIK PUTA GO GRČKE! Tačno U DINAR se zna koliko će vas koštati GORIVO i PUTARINE i šta vas ČEKA TAMO!

8 sati vožnje, 100 evra za gorivo i putarine, i u Grčkoj ste! Idete na Halkidiki: Evo koliki su vam troškovi puta, a šta vas čeka kad stignete

Objavljeno:

Poluostrvo Halkidiki sa svoja "tri prsta", Kasandrom, Sitonijom i Atosom, tradicionalno je prvi izbor mnogih građana Srbije kada je reč o letnjem odmoru. Iz Srbije se do nekih grčkih plaža kolima stiže za manje od 8 časova vožnje, a za putarinu od Beograda do Soluna preko Severne Makedonije treba izdvojiti u jednom pravcu oko 3.000 dinara.Za gorivo vam je potrebno još oko 80 evra i stigli ste.

Razlozi zbog kojih je Halkidiki popularan su brojni: bogata turistička ponuda, hrana, kulturna i duhovna baština, ali najviše lepota Egejskog mora.

Cene putarine kroz Srbiju i Severnu Makedoniju

Ukoliko je Halkidiki vaš ovogodišnji izbor i želite da putujete svojim automobilom nezaobilazna stavka su putarine. Ako se zaputite iz Beograda i želite da idete u Grčku preko Severne Makedonije, platićete najpre 1.690 dinara za putarinu do Preševa. Ako je polazna tačka neki drugi grad, na primer, Novi Sad, cena putarine je 1.960 dinara, a od Niša do Preševa je oko 700 dinara.

Nakon toga, posle prelaska granice, u Severnoj Makedoniji vas čeka 5 naplatnih rampi i ukupna putarina u jednom pravcu je oko 8,5 evra, odnosno 1.003 dinara.

Granični prelaz
Granični prelazfoto: Tamara Trajković

Cene putarine kroz Grčku do Soluna

Nakon prelaska na teritoriju Grčke imate dve naplatne rampe.

Prva je neposredno nakon graničnog prelaza Evzoni i cena putarine u jednom pravcu za motorna vozila je 1.80 evra, odnosno 210 dinara. Sledeća je naplatna rampa kod obilaznice u Solunu u opštini Oreokastro. Tu je cena putarine za automobile 50 centi. Dakle, ukupno vam treba za oba pravca oko 424 dinara.

Naplata putarine na magistralnom putu od Soluna do Halkidikija ne postoji.

Cene goriva u Grčkoj

Od Beograda do Halkidikija ima oko 750 kilometara u zavisnosti od mesta gde idete. Ukoliko automobil u proseku troši sedam do osamlitara na 100 kilometara, računica govori da vam po cenama goriva u Srbiji za dizelaša treba oko 10.000 dinara, a za benzinca nešto manje.

U Grkoj je ovih dana litar dizela 1, 55 evra (185 dinara), a benzina 1,86 evra, što je oko 220 dinara.

Gorivo
Gorivofoto: Zorana Jevtić

Letovanje na Kasandri

Kasandra je prvo poluostrvo ili "prst" na Halkidikiju. Najbliže je Solunu, pa je zbog toga najposećenije i najrazvijenije u odnosu na preostala dva "prsta". Od Beograda je udaljena 718 kilometara i potrebno je oko 7 časova i 33 minuta vožnje automobilom.

Za putarine i gorivo do Halkidikija potrebno oko 100 evra

Najpoznatije mesto ovde je Hanioti i ujedno je i najveći turistički centar. Pored toga, građani Srbije najviše posećuju Pefkohori, Polihrono, Kaliteu, Afitos, Sani i Paliluori.

Cene apartmana u Haniotiju su raznolike, a na sajtu jedne turističke agencije se može videti da se smeštaj već od od 35 do 40 evra za noć pa naviše. Jedan od prosečnih oglasa glasi da noćanje u apartmanu koji ima terasu, i nalazi se na 50 metara od plaže po osobi 38 evra. Postoje i skuplje varijante za luksuznije apartmane gde cena prelazi 90 evra za noć.

Kakve su cene u ugostiteljskim objektima u Grčkoj trenutno, pročitajte u odvojenom tekstu.

Letovanje na Sitoniji

Sitonija se centralni deo Halkidikija i smatra se nešto mirnijim delom u odnosu na Kasandru. Dok je na Kasandri prioritet provod, ovde je akcenat na plažama, vodi i prirodi, po kojima se svakako može izdvojiti Sarti. Pored njega, Neos Marmaras, Nikiti i Kalamici su vrlo popularna mesta za srpske turiste.

Sarti je nekadašnje ribarsko selo i nalazi na 140 kilometara od Soluna, dok je od Beograda udaljen 768 kilometara, odnosno oko 8 časova i 20 minuta. Pošto je doživeo veliku ekspanziju poslednjih godina, prosečna minimalna cena apartmana za noć je trenutno od 60 do 75 evra, kako se može videti na brojnim stranicama na internetu.

- Apartmani na Sitoniji idu za 4 osobe od 80 evra do 120 evra u proseku, a nešto malo novije i luksuznije od 120 evra do 200 evra - kaže Zoran Tišma, turistički vodič koji dobro poznaje situaciju u ovom rejonu.

Ako su Kasandra i Sitonija atraktivne zbog svojih plaža i provoda, treći "prst", Atos ili Sveta Gora, posebno je važan i posećen zbog velikog broja manastira i centar je pravoslavnog duhovnog života.

Grčka
Grčkafoto: Profimedia

Cene putarine do Paralije

U Olimpskoj oblasti cene putarine su u proseku od 10 do 15 evra. Kao ubedljivo najpopularnije letovalište ovde se izdvaja Paralija. Verovatno je većina građana Srbije barem jednom u životu posetila ovo mesto, a neki i više puta.

Marija Tišma iz jedne turističke agencije za "Blic Biznis" kaže da je pored Halkidikija i Tasosa upravo Olimpska regija vrlo privlačna turistima.

Cene putarina u Olimpskoj regiji od 10 do 15 evra

Paralija se nalazi u podnožju planine Olimp, smeštena na 70 km od Soluna i 6 km od grada Katerini. Ima dobru lokaciju zbog blizine auto-puta E75, a od Beograda je kolima potrebno oko sedam sati vožnje jer udaljenost iznosi 663 kilometara.

Na stranici jedne turističke agencije apartman za 2 osobe na period od deset dana se trenutno može iznajmiti po početnoj ceni od 145 evra. Ako želite da letujete, na primer, od 3. do 13. jula u u jednom luksuznijem paralijskom kompleksu, biće potrebno da izdvojite 259 evra, a za avgust je naznačena cena od 319 evra.

U hotelima i privatnom smeštaju u Grčkoj predviđeno je naplaćivanje boravišnih taksi. Cene su izražene po smeštajnoj jedinici dnevno i iznose 0,50 evra po studiju, odnosno apartmanu. Klima se naplaćuje 5 evra gotovo svuda.

Putarine kroz Bugarsku

Naši turisti koji žele da putuju u Grčku preko Bugarske najpre moraju da plate putarinu do Dimitrovgrada. Gledajući polaske iz najvećih gradova u Srbiji, cena putarine je sledeća:

  • Od Beograda do Dimitrovgrada putarina za putničke automobile je 1.490 dinara
  • Od Subotice do Dimitrovgrada putarina za putničke automobile je 2.210 dinara
  • Od Novog Sada do Dimitrovgrada putarina za putničke automobile je 1.760 dinara
  • Od Niša do Dimitrovgrada vozači će putarinu plaćati oko 500 dinara

U Bugarskoj takođe važi sistem vinjete koja košta osam evra za sedam dana, odnosno 16 evra za ceo mesec.

Naplatna rampa
Naplatna rampafoto: Aleksandra Čolić

Cena vinjete kroz Bugarsku

Putarina u Bugarskoj se ne plaća na naplatnim rampama već je neophodno da kupite vinjetu, a to možete uraditi u blizini graničnog prelaza na kiosku sa jasno istaknutim natpisom ili na prvoj pumpi na koju ćete naići kada uđete u Bugarsku.

Plaćanje se vrši samo u levima. Jedan lev je 60 dinara. Na benzinskim pumpama je moguće plaćanje u evrima, ali za to je poželjno da imate tačan iznos novčića u metalu.

Vinjetu možete takođe kupiti i na pumpi u Srbiji neposredno pre graničnog prelaza. Za putovanje kolima preko Bugarske možete kupiti takođe i e-vinjetu (elektronsku vinjetu) online putem linka ili putem aplikacije za mobilni telefon BGTOLL.

E- vinjete se kupuju po istoj ceni kao i papirne vinjete, a prednost je to što vozači ne moraju da se zaustavljaju da bi kupili vinjetu.

Cene vinjeta za put kroz Bugarsku

važenje tokom vikenda (od petka u 12:00 do nedelje u 23:59) - 10 leva (5 €)

za 7 dana - 15 leva (8 evra)

za 30 dana - 30 leva (16 evra)

za 3 meseca - 54 leva (28 evra)

za 12 meseci - 97 leva (50 evra)

Ove cene su podložne promenama, ali one obično nisu velike, a kazna za neplaćanje putarine kupovinom vinjete iznosi 50 evra.

04:37

ZBOG 30 EVRA MANJE ZA LETOVANJE U GRČKOJ POSTAJU ŽRTVE PREVARANATA! Vlasnik agencije: Ovako ćete prepoznati da NEŠTO NIJE U REDU

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.