ŠTA SE TAČNO DEŠAVA SA SANACIJAMA KUĆA I STANOVA U SRBIJI? Imamo odgovor na ovo pitanje
Novčanik, Foto: James Clarke Images / Alamy / Profimedia

ZNA LI SE?

ŠTA SE TAČNO DEŠAVA SA SANACIJAMA KUĆA I STANOVA U SRBIJI? Imamo odgovor na ovo pitanje

Omogućeno je da svi građani koji se opredele za više mera energetske efikasnosti

Objavljeno:

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je to ministarstvo danas objavilo javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine u okviru novog programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova.

Kako je rekla Tanjugu, novina je da će javni poziv biti otvoren tokom cele godine kako bi građani u svakom trenutku mogli da se prijave.

„Omogućeno je da svi građani koji se opredele za više mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima mogu kroz subvencije da pokriju i do 65 odsto troškova investicije“, rekla je Đedović.

Dodala je da je javni poziv za jedinice lokalne samouprave otvoren do 23. juna i da Ministarstvo očekuje da gradovi i opštine koje potpišu ugovore sa Ministarstvom već tokom jula raspišu prvo javni poziv za privredne subjekte, što će omogućiti da se tokom leta raspišu i javni pozivi za domaćinstva.

„U novom programu za energetsku sanaciju stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova tokom narednizh pet godina očekujemo da će oko 50.000 domaćinstava moći da dobije subvencije, a da će ukupna ulaganja biti oko 50 miliona evra. Predviđeni su povoljniji uslovi za ekonomski devastirana područja i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je predviđeno minimalno učešće od 15, odnosno 20 odsto“, rekla je Đedović.

Ostale jedinice lokalne samouprave će, dodala je, kao i do sada, pokrivati do 25 odsto troškova po domaćinstvu, Ministarstvo do 25, dok će 50 odsto troškova snositi sami građani.

(Espreso/tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media