VELIKO INTERESOVANJE ZA KUPOVINU TRAJNO ODUZETE ROBE U SRBIJI: Evo šta se sve može naći na LICITACIJAMA!
Carina / Ilustracija, Foto: Tamara Trajković

e-licitacija

VELIKO INTERESOVANJE ZA KUPOVINU TRAJNO ODUZETE ROBE U SRBIJI: Evo šta se sve može naći na LICITACIJAMA!

Pobednik licitacije je onaj čija je ponuda prihvaćena kao najviša

Objavljeno:

Dragoceni metali prodati za 7,8 i 7,2 miliona dinara i muški ručni sat "Rolex m2100" prodat za više od 4 miliona dinara - najvredniji su predmeti koji su prodati na e-licitacijama Uprave carina u poslednjih godinu dana otkako su elektronske licitacije zamenile tradicionalne.

Najskuplji automobil je "Mercedes benz GLE 63" prodat za 5,1 milion dinara, dok je "Mercedes benz e 200 D" koštao novog vlasnika 2,2 miliona dinara. Među vozilima koja su dostigla najvišu cenu je i traktor "Same Dorado 86" od 2,6 miliona dinara, saznaje portal eKapija u Upravi carina. Od svih prodatih predmeta država je zaradila 88 miliona dinara.

Od 30. marta prošle godine, u skladu sa idejom potpune digitalizacije poslovanja, Uprava carina Srbije je uvela novi način prodaje trajno oduzete robe i to isključivo putem interneta. Licitacije organizovane na tradicionalni način, uživo, otišle su u istoriju. Kako nam otkrivaju u Upravi carina, e-licitacije omogućavaju učešće većeg broja potencijalnih učesnika, a samim tim i postizanje više prodajne cene u odnosu na početnu vrednost.

- Za proteklih godinu dana, održano je 46 e-licitacija i ostvaren ukupan prihod za državni budžet od preko 88 miliona dinara - kažu u Upravi carini dodajući da se javnim internet prodajama izlažu zaplenjena roba i vozila, koja su pravosnažnim sudskim odlukama trajno oduzeta u prekršajnim postupcima.

Carina
Carinafoto: Tamara Trajković

Može da učestvuje i osoba od koje je roba oduzeta

Licitacije trajno oduzete robe i vozila se oglašavaju na sajtu Uprave carina, na stranici https://licitacije.carina.rs/#/ gde se može pogledati svaka pojedinačna stavka. Neophodno je prvo registrovati se ili prijaviti na sajt. Minimalan broj učesnika za prvu javnu prodaju je tri, dok je na drugoj dovoljno da bude odobreno učešće za najmanje dva učesnika.

- Potencijalni učesnici su u obavezi da se u naznačenom roku prijave i uplate kauciju za učešće, jer u suprotnom neće moći da učestvuju. Svaka od ukupno 15 carinarnica koja organizuje e-licitaciju u obavezi je da prethodno organizuje i razgledanje robe, u terminu naznačenom u aplikaciji - objašnjavaju u Upravi carina.

Pobednik licitacije je onaj čija je ponuda prihvaćena kao najviša. On ima rok od 8 dana od licitacije da uplati iznos umanjen za kauciju i preuzme robu. U suprotnom, smatra se da je odustao od kupovine. Roba se prodaje po principu "viđeno-kupljeno", bez garancije i prava na reklamacije, navodi se u Opštim uslovima E-licitacije.

Ipak, to ne smeta potencijalnim kupcima. Kako kažu u Upravi carina, interesovanje je svakako veće u odnosu na period kada su se licitacije održavale uživo, dok broj učesnika zavisi od raznolikosti ponude. A mogu učestvovati pravna i fizička lica, domaći i strani državljani, ali i osobe od kojih su predmeti koji se izlažu javnoj prodaji oduzeti.

- Treba napomenuti da se u samoj aplikaciji na svakom pojedinačnom predmetu nalazi ikonica koja ukazuje na to da li u konkretnom slučaju pravo učešća imaju i pravna i fizička lica, ili pak samo pravna ukoliko se radi o robi trgovačkog karaktera - kažu u Upravi carina.

Ukoliko se roba ne proda na prvoj javnoj prodaji, biće izložena na prvoj narednoj. Ukoliko ni tada nema zainteresovanih, roba se prodaje prikupljanjem pismenih ponuda, a nakon toga i neposrednom pogodbom.

Bonus video:

06:30

MILOŠ JE POKRENUO LAVINU LICITACIJA ZA POMOĆ ANIKI: Još malo vremena ostalo da devojčica na vreme dobije najskuplji lek na svetu (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / eKapija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.