SVAKA NOVA ZGRADA MORAĆE DA IMA OVAJ DOKUMENT: Bez njega neće biti moguće prodaja i kupovina!
Zgrada, Foto: Aleksa Petrović

obratite pažnju

SVAKA NOVA ZGRADA MORAĆE DA IMA OVAJ DOKUMENT: Bez njega neće biti moguće prodaja i kupovina!

Stanovi neće moći ni da se kupuju, ni prodaju ukoliko ga investitor odnosno zgrada ne poseduje

Objavljeno:

Prvi stručni simpozijum o energetskoj efikasnosti zgrada na Zapadnom Balkanu i u regionu otvoren je danas u Beogradu, i tom prilikom je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao da izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji predviđaju mnogo novina upravo u ovoj oblasti u Srbiji.

Vesić je naglasio da je veoma važno da se o ovom problemu govori kao i razmene iskustva, jer kada je reč o energetskoj efikasnosti, Balkan ne može da se pohvali time.

- Mi već 12 godina imamo pravni okvir i strateška dokumenta koja regulišu energetsku efikasnost zgrada ali za to vreme nije urađeno mnogo iz razloga što nije bilo dovoljno zakonskih rešenja kako bi se to i stimulisalo. Danas sam predstavio izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji koje predviđaju veoma mnogo novina kada je u pitanju energetska efikasnost zgrada - prvo predviđaju da sve nove zgrade moraju da imaju energetske pasoše - rekao je Vesić.

Goran Vesić
foto: Kurir

Zgrade koje se budu gradile posle usvajanja izmena i dopuna Zakona, dodaje Vesić, moraće da imaju ovaj pasoš jer kako je rekao, stanovi neće moći ni da se kupuju, ni prodaju ukoliko ga investitor odnosno zgrada ne poseduje.

- Za stare stambene zgrade postoje tri roka - prvi je od tri godine za zgrade gde je vlasnik država. Država je sebi dala obavezu da za tri godine pribavi sertifikate o energetskom svojstvu svake zgrade. Poslovne zgrade, banke i slično - rok je pet godina i poslednji je za stambene zgrade, od 10 godina, i te sertifikate neće pribavljati stanari već lokalna samouprava - rekao je ministar.

On je podsetio da je uvedena je i obaveza da sve zgrade, privatne i državne, od preko 10.000 kvadrata moraju da imaju sertifikate zelene gradnje, postoji nekoliko međunarodnih sertifikata i projekat će morati da se šalje u Njujork, Berlin i drugo.

- Svi koji grade pre dobijanja upotrebne dozvole moraće da dostave dokaz o kretanju građevinskog otpada, takođe i da obezbede polisu osiguranja od štete prema trećem licu i tako obezbedi sredstva u slučaju nastale štete na okolnim objektima, ali će polisu moći da naplati i lokalna samouprava ukoliko ulice ne vrate u prvobitno stanje ukoliko dođe do oštećenja prilikom gradnje. Desi se da investitor bude odgovoran zakonski ali ne postoji način da se šteta naplati, tako da će ovo biti rešeno - rekao je Vesić.

Ovaj dvodnevni simpozijum organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz podršku vlada Nemačke, Slovačke i Japana sa ciljem da pomogne Srbiji i zemljama regiona da ubrzaju primenu mera za povećanje energetske efikasnosti, kako bi smanjile potrošnju energije, troškove snabdevanja energijom, emisije gasova sa efektom staklene bašte i zaštitile životnu sredinu i zdravlje građana.

03:00

NEPROCENJIVI SAVETI PRI KUPOVINI STANA: I na džemperu pišu detalji proizvodnje OVE STVARI NE PROPUSTITI PRI ODABIRU NEKRETNINE

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.