OVI RAČUNI ZASTAREVAJU NAKON GODINU DANA: Spasite se DUGOVANJA na 1 NAČIN
Dejan Gavrilović, Foto: Printscreen/Youtube/Prva

obratite pažnju!

OVI RAČUNI ZASTAREVAJU NAKON GODINU DANA: Spasite se DUGOVANJA na 1 NAČIN

Zastarelost se računa od trenutka dospeća, objašnjava Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva

Objavljeno:

Dugovanja građana za račune za komunalne usluge, struju, kablovsku televiziju, mobilne i fiksne telefone zastarevaju u roku od godinu dana.

Zastarelost se računa od trenutka dospeća, objašnjava Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva koji napominje da je prema Zakonu o obligacionim odnosima rok za račune godinu dana.

- To su infostan, smeće, grejanje, parkiranje, fiksna i mobilna telefonija. Ti računi zastarevaju nakon godinu dana. To zbunjuje ljude. Zastarelost se računa od trenutka dospeća tog računa pa godinu dana nakon toga, rekao je Gavrilović jednom prilikom za domaće medije.

Račun, Struja, Pare
foto: Espreso, Profimedia

Postupak zastareva ukoliko poverioc u roku od tih godinu dana ne pokrene postupak protiv dužnika.

- Ako je pokrenuo taj račun nije zastareo. Dešavalo se da poverioc pokrene postupak, a dužnik nije obavešten o tome, postupak se okonča, on to sazna, a dužnik pita zar niste rekli da je to zastarelo. Zato treba čuvati račune i uplatnice, sve i da nisu plaćeni, dovoljno je da se pozovemo na zastarelost - rekao je Gavrilović za Kurir.

Ukoliko je formalno nastupila zastarelost - sud to mora da prihvati i u tom slučaju se postupak obustavlja.

- To ne znači da će poverioc taj dug da obriše, on će pokušati na drugi način to da naplati kao što radi EPS. Na primer prodate stan, a novi vlasnik ne može da prebaci brojilo na svoje ime, dok ne plati stare dugove. Druga stvar kod EPS je preknjižavanje presaldiranje, tako da samo naplaćuju zbir, a ne gledaju redoslede meseca koji su plaćeni, ili nisu plaćeni - kazao je Gavrilović za Kurir.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.