"SA OVIM ZADUŽENJIMA BUDITE OPREZNI": Stručnjak dao VAŽAN SAVET za UZIMANJE KREDITA u Srbiji
Prof. dr Mihajlo Rabrenović, Foto: KURIR TV

OBRATITE PAŽNJU!

"SA OVIM ZADUŽENJIMA BUDITE OPREZNI": Stručnjak dao VAŽAN SAVET za UZIMANJE KREDITA u Srbiji

Uvek treba pogledati šta ko traži i nudi

Objavljeno:

Smirivanje kamatnih stopa očekuje se u 2024. i 2025. godini.

Stručnjaci očekuju da će tada euribor, koji utiče na varijabilnu kamatu početi da pada, pa tako i rate kredita. Oni kažu da povećanje rate najviše osećaju oni "sveže" zaduženi, jer se kod dugoročnih kredita u prvih nekoliko godina otplaćuje samo kamata.

Prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strateški menadžment dao je savete i uvide u ovu materiju.

Ispričao je kako se utvrđuje cena kredita.

- Jedna od životnih odluka je da li uzimati kredit i kakav. Kolika je suma i prateći troškovi. Popularna je reč kamata, a to je cena kapitala, ili cena koriščenja kapitala, nekretnine, na primer. Neke banke traže učešće i sve treba razmotriti št akome treba i šta ko može da prihvati - savetuje Rabrenović.

Mihajlo Rabrenović
Mihajlo Rabrenovićfoto: KURIR TV

On daje neke uvide u balans koji možemo napraviti prilikom vraćanja duga.

- Uvek treba prostrati se još malo. Kada je reč o kratkotrajnom kreditu rizici su manji. Ako se uzima kredit od 15-20 godina i postoji jedinstvo u porodici, onda je uvek dobro imati dve plate koje vraćaju taj kredit. Posebno treba voditi računa o beloj tehnici jer tu nema povratnog kapitala - rekao je Rabrenović.

Uvek treba pogledati šta ko traži i nudi.

- Neke kampanje imaju pogodnosti koje nude. Banka je dužna da prikaže sve uslove i troškove koji su prateći. Tako da kada je reč o refinansiranju to je poseban oblik zaduživanja. Osoba uzme kredit, promene se životne okolnosti, i onda sve mora drugačije. Na vreme sagledajte koliko je novca ostalo, rasporedite na duži vremenski period i polako odložiti tak oda svi budu zadovoljni - preporučuje Rabrenović i dodaje:

- Ponekad nužda zakon menja. Banka se trudi da pronađe klijjenta koji može da plaća taj kredit. Ona pogleda ko je ta osoba, pogleda njegovu kreditnu istoriju, ili je zadužena, čak i za mobilni telefon, da li radi u stabilnom preduzeću... Banka izbegava da daje kredite osobama koje nemaju ugovor na neodređeno... - naveo je neke od prepreki Rabrenović.

Savetovao je svima da u kreditna zaduženja ulaze oprezno.

Bonus video:

02:39

Šta možemo očekivati od promene kamatnih stopa?

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.