OVOJ GRUPI GRAĐANA ĆE NOVAC LEĆI NA RAČUNE 2. JUNA: Proverite da li ste na spisku
Šalter, Foto: Beta

isplata!

OVOJ GRUPI GRAĐANA ĆE NOVAC LEĆI NA RAČUNE 2. JUNA: Proverite da li ste na spisku

Prvi na listi kao i ranijih meseci za isplatu su oni iz reda samostalnih delatnosti, dok će poljoprivrednici i vojni penzioneri novac dobiti 6. juna

Objavljeno:

PIO fond je na sajtu objavio detaljnu listu isplata majskih penzija koje na račune ležu već početkom juna.

Ovog meseca penzioneri neće dugo čekati na isplatu jer će za oko 1,65 miliona penzionera u Srbiji isplata penzija za maj počinje već 2. juna. Prvi na listi kao i ranijih meseci za isplatu su oni iz reda samostalnih delatnosti, dok će poljoprivrednici i vojni penzioneri novac dobiti 6. juna.

Zaposlenima kojih je najviše na listi PIO fonda novac će na tekuće račune biti uplaćen 10. juna, a dva dana kasnije moći će da se podignu i na šalterima pošta ili će im biti uručene na kućne adrese.

PIO fond, Penzioneri, Penzionerska kartica
foto: Nenad Kostić

Prema najavama, penzije bi do kraja godine trebalo da porastu 14 do 15 odsto, minimalno 12 odsto. Veće čekove trebalo bi očekivati do novembra. Prema računici, ukoliko bi primanja najstarijih porasle za 15 odsto prosečna penzija bila bi uvećana za oko 5.000 dinara i iznosila bi 43.498 dinara. Najviše penzionera može da računa na povećanje od oko 4.000 dinara.

Podsetimo, za sve one koji tek treba da podnose zahtev za penziju, izdvojili smo formulu po kojoj će moći da izračunaju kolika bi im primanja bila u skladu sa godinama staža.

Formula za računanje penzije

Formula za izračunavanje nije nimalo jednostavna ali je suština u tome da što je veća plata tokom radnog staža, to je veća i penzija. Visina penzije, praktično, je jednaka proizvodu ličnog i opšteg boda.

Da bismo došli do ličnog boda, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.

Od 1. 1. 1970. do 2002. godine zarada se uzima u neto iznosu, a od 2003. u bruto iznosu. Kad znamo koliki nam je koeficijent, njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod. Na kraju dobijeni iznos pomnožimo sa opštim bodom koji od januara 2023. iznosi 1.111,25 dinara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.