DA LI ĆE JOŠ VIŠE POSKUPETI KREDITI? Narodna banka DANAS odlučuje o KAMATNOJ STOPI!
NBS, Foto: Stefan Jokić

šta će biti sa kamatnom stopom?

DA LI ĆE JOŠ VIŠE POSKUPETI KREDITI? Narodna banka DANAS odlučuje o KAMATNOJ STOPI!

Prošle nedelje kamatne stope podigle su i, za nas, dve najvažnije centralne banke-američki FED i Evropska centrlana banka (ECB)

Objavljeno:

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučivaće danas o promeni referentne kamatne stope nakon 13 uzastopnih povećanja.

Do sada je ključna kamatna stopa koja utiče na na sve ostale kamatne stope u dinarima iznosila šest odsto.

Šestomesečni Belibor, kamatna stopa koja je sastavni deo pomenljivih kamatnih stopa na dinarske kredite u prethodnih godinu dana povećana je sa oko dva na 5,7 odsto.

Godišnja inflacija u martu dostigla je 16,2 odsto, a Republički zavod za statistiku će sutra objaviti podatke o kretanju cena u aprilu.

Inflacija / Ilustracija
Inflacija / Ilustracijafoto: Profimedia

Očekivanja tržišta su da će NBS nastaviti da povećava kamatnu stopu, a to okazuju poslednja objavljena inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privreda.

Prema naketi iz marta finansijski sektor očekuje da će inflacija za godinu dana iznositi osam odsto što je dvostruko više od cilja Narodne banke od tri plus minus 1,5 odsto.

Privrednici očekuju da će za godinu dana inflacja iznositi 10 odsto što je još dalje od proklamovanog cilja centralne banke.

Prošle nedelje kamatne stope podigle su i, za nas, dve najvažnije centralne banke-američki FED i Evropska centrlana banka (ECB).

FED je podigao kamatnu stopu na raspon od pet do 5,25 odsto, a koliko u martu prošle godine ona je bila na nuli. Međugodišnja inflacija u aprilu u SAFD iznosila je šet odsto, najmanje od maja 2021. godine.

Evropska centralna banka reagovala je nešto sporije u odnosu na američku centralnu banku i pre sedam dana je povećala kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena na 3,25 odsto. Prošlog jula ECB je povećala kamatnu stopu sa -0,5 odsto na nulu. u evrozoni inflacija u aprilu iznosila je sedam odsto.

Bonus video:

02:27

KREDITI ĆE RASTI JOŠ GODINU I PO DANA! Postoje 2 mogućnosti za zadužene građane, ali za jednu stvar PITAJU SE SAMO BANKE

(Espreso / Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.