MLADE U SRBIJI "BLAM" DA RADE OVE POSLOVE: Niko neće da se bavi zanatom, a zarada PREDOBRA
ilustracija, Foto: Csaba Deli / Panthermedia / Profimedia

NISU DOVOLJNO FENSI

MLADE U SRBIJI "BLAM" DA RADE OVE POSLOVE: Niko neće da se bavi zanatom, a zarada PREDOBRA

Automehaničari, varioci, vodoinstalateri, električari, zarađuju kao i oni koji imaju visoko obrazovanje, pokazalo je istraživanje Infostuda

Objavljeno:

Zanimanja koja nisu popularna donose veća primanja. Sa diplomom srednje škole može da se radi posao gde su plate veće od 1.000 evra, ali je bez obzira na to, broj učenika sve manji.

Automehaničari, varioci, vodoinstalateri, električari, zarađuju kao i oni koji imaju visoko obrazovanje, pokazalo je istraživanje Infostuda.

Miloš Turinski sa sajta Infostud kaže da već duži niz godina pričamo o deficitu zanatskih zanimanja koja vam s jedne strane mogu doneti stabilan i siguran posao i visoku zaradu.

Ipak, ističe da je za takve plate jako bitno iskustvo i znanje koje imate iza sebe i da ne znači nužno da čim završite školu ili kurs da ćete automatski imati visoke zarade.

- Naravno da vam je potreban neki period obuke, prilagođavanja, učenja da biste stekli tu struku i naučili taj zanat kako treba, da biste mogli da naplaćujete po tim višim cenama, objašnjava Turinski i dodaje da su majstori danas traženiji nego ikad.

- Tražena su sva zanatska zanimanja za koja je potrebno neko srednjoškolsko obrazovanje. Sa druge strane, za neka od tih zanimanja je potrebno i da budete šegrt kod nekoga. Ali je problem što nemamo dovoljno zainteresovane dece za to - kaže Turinski.

Kako ističe, mlade je "blam" da se bave zanimanjima koja nisu dovoljno "fensi".

- Kod varioca je jako specifična situacija, imam mnoštvo oglasa gde radite kod poslodavca na određeno ili neodređeno, međutim, mnoštvo oglasa se odnosi na projekte. Tu radite tri ili četiri meseca, pa imate pauzu. Kod nas je najviša plata bila zabeležena oko 4.000 evra - kaže Turinski.

(Espreso/Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.