"SAMO ZA ZAŠTITU NAMEŠTAJA TRAŽIO JE 200 EVRA, A ZA CEO STAN..." Šokirana Beograđanka za Espreso o CENAMA KREČENJA!
krečenje / ilustracija, Foto: printscreen/youtube/housebeautifulus

ŠOKIRALA SE CENOM

"SAMO ZA ZAŠTITU NAMEŠTAJA TRAŽIO JE 200 EVRA, A ZA CEO STAN..." Šokirana Beograđanka za Espreso o CENAMA KREČENJA!

Dolaskom proleća i više temperature zvanično je otvorena sezona krečenja, a građani Srbije su neprijatno iznenađeni još jednim poskupljenjem - usluge molera i materijala za krečenje

Objavljeno:

Kasno leto i proleće su najbolja godišnja doba u godini za krečenje i aplikaciju dekorativnih boja.

Idealno vreme za krečenje bi bilo na temperaturi koja nije previše niska, a vlažnost vazduha mala da bi se obezbedilo kratko vreme za sušenje ali i dobra ventilacija prostorija.

Zbog toga su građani Srbije već obavili ovaj posao, mada je nestabilno vreme u aprilu mnogima odgodilo ove planove.

Ko još uvek nije okrečio svoj stambeni objekat, a planira to da učini uskoro, sigurno se uveliko raspituje o cenama.

Ko želi da uštedi i zna kako se farbaju zidovi, odlučiće se za "uradi sam varijantu". To će biti nešto ekonomičnije, ali će zahtevati dodatno vreme i trud.

S obzirom na to da je iza nas godina poskupljenja svih materijala, cene su nešto drugačije pa i majstor samo za "ruke" uzima više novca.

Osim toga, profesionalca nije lako ni naći, jer se svi radovi se zakazuju i mesec dana unapred.

Što se cena tiče, krečenje metra kvadratnog košta od 2 evra pa naviše sa vašim materijalom, odnosno 4 evra pa naviše uz materijal koji obezbedi majstor. Tu treba dodati i cenu pripreme koja varira u zavisnosti od stanja zidova, pa se svakako treba dobro unapred dogovoriti sa majstorima.

Moler / ilustracija
Moler / ilustracijafoto: tommaso altamura / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedna Beograđanka ostala je u neverici kada se kod molera raspitivala koliko će je koštati krečenje stana od 90 kvadrata.

- Prvi majstor sa kojim smo razgovarali tražio nam je 850 evra za krečenje i gletovanje. Gletovanja nema mnogo, samo malo da se poprave zidovi. To je cena bez materijala, bez zaštite i pomeranja nameštaja. Znači da on bukvalno samo dođe da okreči i izgletuje. Taj majstor je bio "preko veze" i rekao nam je da nam daje najnižu moguću cenu, otkrila je naša sagovornica.

Ono što je posebno zaprepastilo jeste i ponuda molera koja uključuje zaštitu krep trakom i folijom sa pomeranjem nameštaja koja košta čak 200 evra! Dakle, ovo je cena samo za zaštitu i pomeranje nameštaja, bez materijala i "ruku".

- Taj drugi majstor nam je izneo detaljnu računicu- materijal za površinu od 90 kvadrata, ruke, pomenutu zaštitu nameštaja. Ukupna računica za to iznosi 1360 evra, priča Beograđanka za Espreso.

S druge strane, moleri iz Beograda poskupljenje svojih usluga pravdaju inflacijom. Nabavna cena proizvoda je skočila od 20 do 40 odsto.

- U odnosu na skok cena materijala, naše usluge su u odnosu na prošlu godinu skuplje za oko 15 odsto i praktično ne prate rast cene materijala, nego inflaciju, odnosno, raste cena goriva i hrane", objasnio je moler za Espreso.

Sagovornik za Espreso je naveo i da „nikome ne pada na pamet da radi ispod 2 evra po kvadratu“ i to je samo cena za krečenje u belo. Ali, na primer, struganje, gletovanje i krečenje u prestonici košta 6,5, dok je gletovanje i krečenje 5,5 evra po kvadratu što su, kako napominje majstor, „minimalne cene za beogradske uslove“.

Dakle, računica je jasna - ako sami krečite stan u belo prosečne površine od 60 kvadratnih metara koštaće vas minimalno 6.000 dinara, a ako angažujete majstore trošak drastično raste, pa to može da vas košta i više od 65.000 dinara.

Krečenje / ilustracija
Krečenje / ilustracijafoto: Printscreen Youtube / Nenad piton

Koliko bi koštalo kada biste sami uzeli valjak u ruke?

Poređenja radi, prošle godine je samostalno krečenje stana od 60 kvadrata, moglo je da se isfinansira već sa 2.000 dinara, budući da za ovu površinu treba oko 30 litara kreča (dve kante).

Ukoliko bi neko ko živi u stanu ove površine danas uzeo valjak u ruke i kupio materijal za samostalno krečenje, ista količina kreča bi ga koštala najmanje 3.600 dinara.

Ovo je detaljan cenovnik materijala za krečenje:

  • Poludisperzivne boje (15kg) 1.800 - 2.500 RSD
  • Disperzivne boje (15kg) 3.500 - 5.500 RSD
  • Akrilne bolje (kg) 900 - 2.000 RSD
  • Valjak 350 - 900 RSD
  • Četka 100 - 350 RSD
  • Špahtla 250 - 500 RSD
  • Gips (2kg) 100 RSD
  • Teleskop za valjak 650 RSD
  • Traka za zaštitu 90 -140 RSD
  • Najlon za zaštitu nameštaja 65 RSD
  • Gleterica 700 RSD
  • Rešetka za ceđenje boje 120 RSD
Krečenje u 'svojoj režiji'
Krečenje u "svojoj režiji"foto: Profimedia

Majstore za kupatilo zovite već sad ili ne računajte na dolazak pre kraja septembra

Podsetimo, ako ovog proleća planirate obnovu kupatila, treba da znate da najjeftinije uvođenje hidroizolacije u Srbiji više ne košta 60, nego 80 evra po kvadratu. Najviša cena ove vrste radova u Srbiji je ostala na prošlogodišnjem nivou od 120 evra po kvadratu, ali taj posao vas u Beogradu može koštati i svih 150 evra po kvadratu, piše Blic.

- Minimalna cena za jedno kupatilo je oko 550 evra, 350 evra za grub rad i 200 evra za finu montažu sanitarija i elemenata. Što više sanitarija i elemenata znači i višu cenu, pogotovo ako je reč o kupatilima sa tuš kabinom, pa je moguće da trošak bude od 100 do 200 evra viši – objašnjavaju majstori za hidroizolaciju.

Ako, sem hidroizolacije, obnavljate i pločice, a to je najčešće slučaj kod renoviranja kupatila, srećom ne morate da računate na više cene, jer su keramičari već lane svoje usluge, zbog porasta cena materijala i ostalih troškova, podigli od 30 do 50 odsto.

- Na cenu keramičara po kvadratu će uticati mnogo faktora, poput vrste pločica, lokacije, stanja podloge i ostalo. Ugradnja klasičnih pločica kreće se od 8 do 12, pločica debljine 2-3 centimetra od 12 do 14, priprema podloge je od 4 do 6, a izrada košuljice od 12 do 16 evra po kvadratu. Cene su, naravno, bez materijala. Dok su donje cene prosek za Srbiju, gornje su beogradske, ali one u ekstremnim slučajevima, od usluge do usluge, idu još za 1 do 2 evra – objašnjava keramičar iz Kraljeva koji radi po celoj Srbiji, piše Blic.

Bonus video:

01:25

BRAVO!!! MEŠTANI SAMI MELTERISALI, FARBALI, KREČILI: Od zapuštene stanice napravili pravu lepoticu po ugledu na NEMAČKI FILM

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.