U MAJU VEĆI MINIMALAC: Evo koliko će iznositi minimalna zarada
ilustracija, Foto: Profimedia

dobra vest

U MAJU VEĆI MINIMALAC: Evo koliko će iznositi minimalna zarada

U 2022. granica je bila podvučena na 19.300,a a umanjena je i stopa doprinosa za PIO na teret poslodavca za jedan odsto

Objavljeno:

Kada na račune oko 400.000 radnika u Srbiji koji primaju minimalac legne majska zarada ona će u odnosu na prethodni mesec primiti gotovo 6.000 više. Razlog tome nije povećanje minimalne cene rada, već to što su u prethodnom mesecu bila tri radna dana manje, a samim tim i broj radnih sati je bio znatno manji. Tako su u aprilu zaposleni imali 160, a u maju će odraditi čak 184 sati.

Zvanična cena radnog sata od 1. januara ove godine je 230 dinara, pa je tako minimalac u aprilu bio 36.800, a majski je 42.320 dinara. I bruto iznosi su veći, u kraćem radnom mesecu iznosio je 49.399, a u tri dana dužem - 57.274 dinara.

Najveći minimalac u ovoj godini radnici će primiti tri puta. Jedan je bio u martu, drugi je majski, a treći ih čeka u avgustu. Dan manje u radnom kartonu, po 22, imali su u januaru, a biće još u junu, oktobru i novembru i zarada od 40.480. Za jul, septembar i decembar ubeležiće po 21 dan i zaradu od 38.640 dinara, dok su april i februar meseci sa najtanjim kovertama zbog minimalnog broja radnih sati.

Zaposleni bi trebalo da znaju i da je preračun sa neto na bruto zaradu izvršen primenom neoporezivog iznosa zarade od 21.712 dinara i koji je u odnosu na prošlu godinu povećan. U 2022. granica je bila podvučena na 19.300,a a umanjena je i stopa doprinosa za PIO na teret poslodavca za jedan odsto.

Različitim propisima predviđene su određene olakšice i umanjenja poreza i doprinosa na zarade koje isplaćuje poslodavac za novozaposlene, one sa invaliditetom, kao i za novoosnovane po osnovu lične zarade preduzetnika i preduzetnika poljoprivrednika i u mnogim drugim slučajevima.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.