PA OVE CENE SU ZA SRČKU! Evo da li je sada jeftinija PVC stolarija ili drvo
PVC stolarija, Foto: Profimedia

ŠOK!

PA OVE CENE SU ZA SRČKU! Evo da li je sada jeftinija PVC stolarija ili drvo

Ukoliko je neko mesto nepristupačno ili ima veće nepravilnosti, to može i dodatno povećati cenu uklanjanja prozora

Objavljeno:

U poslednjih godinu i po dana stolarija, kao i njena ugradnja poskupeli su za 50-70%. Kvalitetno drvo sve je teže naći, pa se prema rečima majstora Nenada Nešića sve više građana odlučuje za PVC stolariju koja je ujedno i jeftiniji izbor.

„Drvo je otišlo u nebo. Farba, kompletan repromaterijal – sve je poskupelo“, objašnjava sagovornik našeg portala.

Dodaje da je cena ugradnje stolarije, bilo da je reč o PVC ili o drvetu ista, ali da je PVC jeftiniji.

„Ima dosta firmi iz inostranstva koje se sada bave PVC stolarijom" kaže Nešić.

Da bi jedan prosečan stan bio opremljen PVC prozorima i vratima potrebno je od 3000-7000 evra.

To zavisi od toga koliko u stanu ima prozornih mesta.

„Postavljanje jednog prozora je u proseku od 300 do 700 evra. Takođe, zavisi i da li uz prozor želite komarnike i roletne – sve to povećava cenu“, kaže sagovornik Nove.

Da bi se postavili novi prozori, naravno, neophodno je prvo razmontirati stare. To košta od 3.000 do 5.000 po prozoru.

Ukoliko je neko mesto nepristupačno ili ima veće nepravilnosti, to može i dodatno povećati cenu uklanjanja prozora.

1 / 2 Foto: Profimedia

U većini slučajeva ugradnja stolarije ne ide po idealnoj vremenskoj liniji zbog raznih prepreka ili specifičnih situacija koje se mogu javiti na gradilištu (kao i kod ostalih izvođačkih radova).

Cena montaže pozicija zavisi od obima posla, elemenata i specifičnosti sistema koji je potrebno montirati. Očekivane cene su okvirno: – ugradnja PVC stolarije – 3,3 evra po dužnom metru štoka – montaža ulaznih vrata – 50 evra – montaža roletne – 15 evra – montaža rolo komarnika – 8 eura

– montaža plise komarnika – 10 evra – montaža okapnica – 3 evra po dužnom metru

Ove cene navedene su na sajtu koji objedinjuje više različitih ponuda.

U obzir treba uzeti i putne troškove – u slučaju da se gradilište/objekat nalazi da udaljenosti većoj od 30 km od proizvodnje.

Što se vremenskog perioda tiče, možete očekivati da će postavljanje svih pozicija, na objektu kao na primeru, trajati par sati – i da će već u toku istog dana stolarija biti spremna za standardno korišćenje.

Ko će ove godine dobiti subvencije za zamenu stolarije

Projekat povećanja energetske efikasnosti zgrada i kuća se nastavlja i u 2023. a donekle se menja prioritet subvencija za stolariju

„Baš za domaćinstva i to za domaćinstva koja su ugroženija po prihodima, koja nemaju dovoljno sredstava da izdvoje za ovakve radove za ovakva poboljšanja svojih domova. Vrednost tog projekta je 50 miliona dolara“ – rekla je svojevremeno ministarka energetike Dubravka Đedović.

Od deset hiljada domaćinstava iz prošlogodišnjeg projekta povećana energetske efikasnosti šest i po hiljada je završilo sve radove – ima novu stolariju, izolaciju ili kotlove za grejanje na obnovljive izvore energije, tvrde u Ministarstvu.

U taj projekat sa Ministarstvom energetike ušla je 151 lokalna samouprava, a vrednost svih radova je oko četiri milijarde dinara. Polovinu sredstava građanima daje država, pa ne čudi što je interesovanje za nove konkurse sve veće.

Energetski menadžer Pirota Bojan Ivković kaže da za meru zamene stolarije koja je najpopularnija maksimalni iznos je 140 hiljada dinara, što je 50 procenta od računa.

„Po drugim merama smo imali manje, za meru ugradnje kotlova na pelet, maksimalni iznos je bio od 110 hiljada dinara. Ove godine verovatno će ta suma biti povećana“, istako je tada Ivković.

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.