U KOM SLUČAJU NEMATE PRAVO NA STAROSNU PENZIJU? Mnogi NISU UPUĆENI, iz PIO fonda objasnili o čemu je reč!
ilustracija, Foto: Ana Paunković

OBRATITE PAŽNJU

U KOM SLUČAJU NEMATE PRAVO NA STAROSNU PENZIJU? Mnogi NISU UPUĆENI, iz PIO fonda objasnili o čemu je reč!

U ovoj godini sa najmanje 15 godina staža, žene mogu u penziju kad napune 63 godine i šest meseci života, a muškarci sa navršenih 65 godina.

Objavljeno:

Pomeranje starosne granice za penziju iz godine u godinu definitivno najviše izluđuje one koji sitno broje do prve penzije.

U ovoj godini sa najmanje 15 godina staža, žene mogu u penziju kad napune 63 godine i šest meseci života, a muškarci sa navršenih 65 godina.

Prevremeni odlazak u penziju

Došlo je do izmena i u pogledu funkcionisanja prevremenog odlaska u penziju. Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2023. godine muškarcima je potrebno 40 godina staža osiguranja i 60 godina života, a ženama najmanje 40 godina staža osiguranja i 59 godina i šest meseci života.

Ovo će važiti sve do 2024. godine, kada će za oba pola važiti isti uslov da imaju 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

Penzija, penzioner
foto: Beta / Dragan Gojić

Osiguranici oba pola mogu ostvariti pravo na penziju i ukoliko imaju navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Prevremena starosna penzija

Tendencija izjednačavanja broja godina i raznog staža za oba pola trebalo bi da bude ostvarena 2024. kada će biti potrebno imati 60 godina i minimum 40 godina staža.

Ovi parametri su se za muškarce u prethodnih nekoliko godina povećali za jednu godinu, dok su se za žene više menjali. Tako je 2021. bilo moguće otići u penziju ako imate 39 godina i 4 meseca radnog staža u radnoj knjižici , a da imate najmanje 58 godina i 4 mecesa.

U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto.

Iz invalidske penzije u starosnu

Građane koji primaju invalidske penzije zanima da li je moguće da kada napune dovoljan broj godina pređu na starosnu penziju.

Stariji ljudi, Starci, Babe i dede, Penzionere, Baba, Deda, Park, Penzija
foto: Profimedia

Iz PIO fonda kažu da prema važećim zakonskim propisima, ne postoji mogućnost da korisnik invalidske penzije kad napuni određene godine života stekne status korisnika starosne penzije.

Kriterijumi za računanje iznosa penzije

Prema zvaničnim podacima, za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju priznaje se samo staž osiguranja za koji postoje registrovani podaci u bazi matične evidencije Fonda.

Na zvaničnom sajtu Republičkog PIO fonda, postoji kalkulator gde se može izračunati vrednost penzije koja sleduje. Izračunavanje uslova za dobijanje penzije se vrši na osnovu broja godina, ukupnog staža osiguranja do danas, kao i to da li ste trenutno u osiguranju.

Obračun se vrši stavljanjem u odnos ukupne zarade (osnovice) osiguranika, u pravilu, počev od 1. 1. 1970. godine sa prosečnom godišnjom zaradom u Republici Srbiji za svaku kalendarsku godinu i na taj način izračunava godišnji lični koeficijent, s tim što on ne može biti veći od pet.

PIO fond, Penzioneri, Penzionerska kartica
foto: Nenad Kostić

Zbir godišnjih ličnih koeficijenata se deli sa periodom za koji su obračunati i dobija se lični koeficijent koji ne može biti veći od 3,8.

Tako dobijen lični koeficijent se množi sa ukupno ostvarenim penzijskim stažem i opštim bodom koji predstavlja fiksni iznos koji se usklađuje na isti način kao i penzija.

U Srbiji je registrovano 1, 7 miliona penzionera različitih kategorija. Pored starosne i prevremene penzije, postoji i invalidska penzija, zatim porodična penzija, kao i novčana nadoknada za telesno oštećenje i naknada za negu i pomoć drugog lica. Tu su i kategorije poljoprivrednih osiguranika i osiguranika samostalnih delatnosti.

Vučić najavio povećanje

- Ove 2023. godine završićemo godinu u novembru i decembru sa 387 evra prosečnom penzijom. U 2024. godini, imaćemo nešto manji rast i doći ćemo do između 424 i 434 evra prosečne penzije. U 2025. idemo na 450 evra prosečna penzija - rekao je on.

Bonus video:

01:19

KURIR ANKETA: Da li su penzioneri zadovoljni pomoći od 20.000 dinara?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.