U OVOM GRADU U SRBIJI ZA KUPOVINU STANA NAJDUŽE SE RADI: Srbi bar pola života moraju da zarađuju da bi se skućili
Ključ u ruke, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE DOBRO

U OVOM GRADU U SRBIJI ZA KUPOVINU STANA NAJDUŽE SE RADI: Srbi bar pola života moraju da zarađuju da bi se skućili

Kada su u pitanju zgrade, 77,4 procenata dozvola izdato je za stambene zgrade, a 22,6 za nestambene zgrade

Objavljeno:

Kako do svog stana, problem je koji muči mnoge u Srbiji. Cene nekretnina su drastično skočile, a poskupeli su i stambeni krediti.

Prosečnom građaninu Srbije potrebno je da radi sve duže kako bi sebi priuštio krov nad glavom. Istina je da su se stanovi prošle godine prodavali više nego 2021, ali je postotak kupljenih nekretnina na kredit manji za pet odsto.

Analiza je pokazala da je za stan u novogradnji od 57 kvadrata u Beogradu potrebno 165 prosečnih neto plata, što je gotovo 14 godina, tačnije 13 godina i osam meseci i to pod uslovom da se cela plata izdvaja samo za te namene.

Za stan u Novom Sadu i Čačku potrebno je raditi skoro 10 godina, dok za nekretninu u Zrenjaninu i Užicu treba 9 godina i 7 meseci. Srpski grad u kome je potrebno najmanje vremena za prikupljanje novca za stan u novogradnji je Zaječar, gdje je za tako nešto potrebno 4 godine i 7 meseci – gotovo tri puta manje nego u Beogradu. Sledi Prokuplje sa 5 godina i 8 meseci, dok je za nekretninu u Pirotu potrebno 6 godina i tri meseca rada.

MANJE SE GRADI Ove se godine ipak očekuje usporavanje stanogradnje. U februaru je izdato 1.786 građevinskih dozvola, što je 10,5 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku, navodeći da se 77 procenata izdatih dozvola odnosi na zgrade, a 23 odsto na ostale građevine.

Kada su u pitanju zgrade, 77,4 procenata dozvola izdato je za stambene zgrade, a 22,6 za nestambene zgrade. Najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 49,8 procenata od predviđene vrednosti novogradnje.

Cene kvadrata u nebo su podigle različite okolnosti proteklih godina – od epidemije virusa korona, rata u Ukrajini, do visoke inflacije. Onima koji planiraju da kupe stan na kredit neće biti lako da se skuće, jer krediti nikada nisu bili skuplji, a ponuda je ograničena.

Ključni problem na tržištu je što su kreditni kupci potpuno nekonkurentni. Ako se pojavi lep stan na tržištu, javljaju se i kupci s gotovinom. U konkurenciji sa keš kupcima prodavci će uvek odabrati onoga ko ima gotovinu, tako da otpada stara gradnja. Kada je u pitanju novogradnja investitori obično traže novac kada je zgrada još u izgradnji.

Kada je zgrada završena kupcima na kredit ostaju samo stanovi u potkrovlju ili u prizemlju koje niko neće. Banke obično traže da učešće bude 20 odsto. Ima i onih koje traže 10 , ali je tada veća kamata.

Bonus video

07:23

Kako izgleda stan od dva miliona evra?

(Espreso/Blumberg)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.