KILOGRAM MEDA VEĆ KOŠTA PAPRENO, A CENA ĆE JOŠ DA RASTE? Evo koliko je moguće da ćemo plaćati "ZLATO U TEGLI"
Med, Foto: Printscreen/youtube/kuhajipeci

DEBELO ĆEMO GA PLAĆATI

KILOGRAM MEDA VEĆ KOŠTA PAPRENO, A CENA ĆE JOŠ DA RASTE? Evo koliko je moguće da ćemo plaćati "ZLATO U TEGLI"

Put do pravog meda nije jednostavan a ni jeftin, pa je zbog toga na tržištu sve više lažnog

Objavljeno:

Bagremov med ne može da se kupi za manje od 1.500 dinara po kilogramu, a očekuje se da će njegova cena ići i do 1.800. Livadski med košta oko 1.200, a suncokretov oko 1.000 dinara. Prema procenama stručnjaka, na našem tržištu ima oko 40 odsto ove robe koja je falsifikovana.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović ne očekuje da će cene meda da skaču, ali prema njegovim rečima, neće ni padati. Put do pravog meda nije jednostavan a ni jeftin, pa je zbog toga na tržištu sve više lažnog.

"Falsifikata ima stalno, pa se ove godine beleži i sve veći broj do sada nepoznatih firmi na tržištu sa medom sumnjivog kvaliteta. Procena je da na tržištu Srbije ima oko 40 odsto falsifikovanog meda. I to je prvi put da ga kod nas ima manje nego u Evropskoj uniji, gde je taj procenat oko 50. Uz lažni med, veliki problem svake godine je i trovanje pčela", kazao je Živadinović.

Tegla meda
Tegla medafoto: RINA

Dugoočekivano proleće, koje nikako da se ustali, utiče i na pčelarstvo. Prolećni razvoj pčela ove godine, smatra Živadinović, nije preterano obećavajući, zbog promenljivog vremena. Matice su zbog toga, već dva puta smanjivale polaganja jaja ili ga potpuno prekidale. "Pčelari koji su uradili sve što treba i uzimili pčele sa dovoljnim zalihama hrane nemaju razloga za veću brigu", naglašava Živadinović.

Bonus video:

02:48

Jasna sa svojom porodicom pravi med, a tokom korone ga je prodavala putem MEDOMATA!

(Espreso/ Mondo/ Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.