RASTU RATE KREDITA I SVI SE PITAJU DOKLE VIŠE: Stručnjaci prognoziraju PREOKRET, evo šta čeka zadužene na leto!
Bankarski šalter, Foto: Printscreen/RTS

situacija brine mnoge

RASTU RATE KREDITA I SVI SE PITAJU DOKLE VIŠE: Stručnjaci prognoziraju PREOKRET, evo šta čeka zadužene na leto!

Ponovo je vrednost euribora u porastu

Objavljeno:

Građani koji imaju dugoročne kredite sa promenljivom kamatnom stopom koja uključuje tromesečni euribor (3M) početkom aprila dobili su obaveštenja od svojih banaka o novom iznosu mesečnih obaveza. Naime, vrednost euribora od 31. marta koristi se u obračunu kamate za aprilsku, majsku i junsku ratu kredita, a to je - 3,038 odsto. U poređenju sa prethodnim kvartalom, odnosno kamatom koja je važila na dan 31. decembra 2022. godine, reč je o značajnom rastu od skoro celog procenta.

Kredit
Kreditfoto: Profimedia

Konkretno, tromesečni euribor je poslednjeg radnog dana prošle godine vredeo 2,132 odsto, a svoj rast nastavio je i tokom aprila, pa je pred Uskršnji vikend stigao do vrednosti od 3,175 odsto. U prevodu - ako vam kamata na kredit iznosi tri odsto plus 3M euribor, ona je sa 5,132 odsto u januaru skočila na 6,038 odsto krajem marta, prenosi Biznis.rs.

Što se tiče šestomesečnog euribora (6M), čija se vrednost za korisnike kredita obračunava dva puta godišnje - krajem juna i krajem decembra - ona je 14. aprila premašila novu granicu od 3,5 odsto. Iznosila je tačno 3,51 procenta.

Evropska centralna banka
Evropska centralna bankafoto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Ekonomisti i analitičari smatraju da će Evropska centralna banka (ECB) najverovatnije nastaviti da povećava ključne kamatne stope bar do sredine ove godine, što će uticati i na dodatno poskupljenje kredita, odnosno rast mesečnih rata, jer će doneti skok kamate po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuju novac - euribora (Euro Interbank Offered Rate).

02:54

PONOVO RASTU RATE ZA KREDITE, EURIBOR OPET SKAČE! Ekspert otkrio koliko ćemo para morati više da izdvojimo ubuduće

(Espreso / MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.