PLATE I U HILJADAMA EVRA: Mlade je "BLAM" da rade poslove koji nisu "POPULARNI", a kada čuju kolika je ZARADA...
Automehaničar, Foto: Profimedia

zanimanje

PLATE I U HILJADAMA EVRA: Mlade je "BLAM" da rade poslove koji nisu "POPULARNI", a kada čuju kolika je ZARADA...

Plata ipka mođda može da ih motiviše

Objavljeno: 21:18h

Postoji veliki deficit radne snage u zanimanjima koja nisu "popularna" među omladinom, a donose velike zarade, zaključak je stručnjaka koji se bave stanjem na tržištu rada u Srbiji. Miloš Turinski sa sajta "Infostud" ističe da postoji deficit zanatskih zanimanja koje mogu doneti stabilan posao i veliku zaradu. Međutim, da bi se do nje došlo potrebno je veliko iskustvo.

- Naravno da je potreban neki period obuke, prilagođavanja i učenja da biste naučili taj zanat i mogli da ga naplaćujete kako treba - kaže Turinski.

Miloš Turinski
Miloš Turinskifoto: Printscreen/PrvaTV

On navodi da su majstori danas traženiji nego ikad.

- Tražena su sva zanatska zanimanja za koja je potrebno neko srednjoškolsko obrazovanje. Sa druge strane, za neka od tih zanimanja je potrebno i da budete šegrti kod nekoga. To su automehaničari, vodoinstalateri, građevinski radnici, ugostitelji. Imali smo pekare i buregdžije, za njih je dovoljno da polaznici dođu i budu šegrti oko godinu dana i tako ispeku zanat. Ali je problem što nemamo dovoljno zainteresovane dece za to - kaže Turinski.

Kako ističe, mladima je "blam" da se bave zanimanjima koja nisu dovoljno "fensi".

Majstor
Majstorfoto: Profimedia

- Mislim da je plata ta koja može da ih motiviše. Kod varioca je jako specifična situacija, ima mnoštvo oglasa gde radite kod poslodavca na određeno ili neodređeno, međutim, mnoštvo oglasa se odnosi na projekte. Tu radite tri ili četiri meseca, pa ima pauza. Kod nas je najviša plata nuđena 4.000 evra, a prema natpisima iz medija od pre dve godine, za izgradnju Južnog toka, plata je išla do 7.000 evra - rekao je Turinski za TV "Prvu".

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media