TROŠKOVI SVADBE OTIŠLI U NEBESA, ALI NOVAC NIJE NAJVEĆI PROBLEM: Evo šta najviše MUČI MLADENCE U SRBIJI!
Svadba, Foto: Printscreen RTS

PLANOVI

TROŠKOVI SVADBE OTIŠLI U NEBESA, ALI NOVAC NIJE NAJVEĆI PROBLEM: Evo šta najviše MUČI MLADENCE U SRBIJI!

Prošle godine bilo je skoro 35 hiljada proslava

Objavljeno:

Na prosečnu svadbu u Srbiji poziva se oko 200 zvanica, a troškovi iznose oko 20 hiljada evra, kažu organizatori venčanja. Nije onda čudno što su se i pokloni promenili, pa su lampe i umetničke slike zamenile koverte. Ipak, nisu troškovi svadbe najveći problem budućih mladenaca.

Pre nekoliko dana zacrvenelo se Žarkovo. Nije stadion jedino mesto gde se mogu upaliti baklje. Svoju svrhu su dobile i na jednoj prosidbi. Navijalo se za ljubav. Zatim sledi najlepši, ali i najteži deo za mladence – organizacija svadbe.

Prošle godine bilo je skoro 35 hiljada proslava. Više nego inače, jer je korona mnogim mladencima, ali i restoranima poremetila planove.

U proseku ih godišnje u Srbiji bude 25 hiljada, u Beogradu 10 hiljada.

Milanu Bujakoviću i njegovoj verenici je posle pandemije najteži zadatak bio pronalazak sale.

1 / 4 Foto: PrintScreen/ YouTube/ tlc uk

"Nakon korone, kad se sve otvorilo, ljudi su nagrnuli. Mnogo je svadbi bilo zakazano pre korone, bilo je odloženo. Bila je ogromna potražnja za restoranima, salama. Zaista nije bilo lako izabrati dobar, pravi restoran za svoje veselje", kaže Bujaković.

Boško Bubanja, predsednik Udruženja ivent industrije napominje da je situacija ove godine malo ležernija.

"Nije velika presija kao što je bilo u 2022. Bile su ogromne gužve za zakazivanje restorana, bendova, dekoracije, jer svi oni koji su planirali venčanje u 2020. i 2021. nisu mogli zbog korone, oni su to obavili 2022. Ova godina se očekuje da bude na nivou 2019. To znači da su nam april, maj, deo juna gotovo svi termini popunjeni, a avgust, septembar, oktobar ima dovoljno slobodnih termina", navodi Bubanja.

Pandemija je mnogima pokazala da venčanje može da se organizuje i za 90 dana, ali sa manje gostiju.

Sve se rezerviše i godinu i po dana unapred

Ipak, ako želite da sve bude onako kako ste zamislili, sve se rezerviše i godinu i po dana unapred.

Marijana Vukadin, direktorka agencije za organizaciju venčanja ističe da mladenci već sad znaju da treba na vreme krenuti, obezbediti neke stvari - restoran, muziku, odnosno već u januaru zakazati venčanje u crkvi i u opštini, kada se otvaraju knjige.

"Za dve nedelje možemo kompletno sve da završimo, u tom smo poslu. Ali problem može biti da nešto što oni trenutno žele nije trenutno slobodno", dodaje Vukadin.

Korona je donela i finansijske promene, teške za mladence.

Sada su svadbe do 40 odsto skuplje, najviše zbog restorana. Prosečna u Srbiji, sa oko 200 ljudi, košta do 20 hiljada evra.

Bonus video:

00:48

SVADBA, SVADBA! BEOGRAD STAO DA GLEDA: Svatovi izazvali kolaps na Pančevcu! (VIDEO)

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media