CRNI LUK TERA SUZE NA OČI I ZBOG CENE: Ovo neizostavno povrće NIKAD NIJE BILO SKUPLJE, kupovaćemo ga NA KOMAD!
Crni luk, Foto: Emilija Jovanović

košta kao južno voće

CRNI LUK TERA SUZE NA OČI I ZBOG CENE: Ovo neizostavno povrće NIKAD NIJE BILO SKUPLJE, kupovaćemo ga NA KOMAD!

Crni luk tera suze na oči i zbog cene, košta kao južno voće

Objavljeno:

Cena crnog luka drastično je skočila u prethodnih mesec dana i dostiže cenu južnog voća. U Beogradu kilogram tog povrća u marketima se može naći po ceni do 200, a na pijacama, gde je kvalitet nešto bolji, i do 300 dinara. Cena, kažu prodavci, neće skoro ići nadole.

Mnogima koji ovih dana kupuju jedan od glavnih sastojaka svakog ručka suze krenu na oči i pre seckanja ljutog crnog luka. Razlog je paprena cena i to ne samo u prestonici, već u svim delovima zemlje.

Prodavac kaže da je razlog zato što nema našeg luka, nestao je, a ovaj koji se sada prodaje je iz uvoza. Napominje da nikad luk ovako nije bio skup od kada je na pijaci.

Crni luk
Crni lukfoto: Printscreen/RTS

Slična poruka sa pijace u Jagodini može se čuti i u Beogradu. Čak i od proizvođača.

"Ovaj holandski je malo poskupeo, bio je 80 sad je isto 200. Pa sve je manja proizvodnja luka i svog povrća. To je glavni razlog što je poskupeo", kaže Miloš Jakovljević iz Ivanjice.

Nikola Pantović, proizvođač iz Ivanjice, kaže da nema dovoljno količina i nema ko da radi više.

U Srbiji je 2022. proizvedeno 35.000 tona crnog luka na više od 4.100 hektara, što su prosečne vrednosti za prethodnih nekoliko godina. Međutim, vremenske prilike nisu išle naruku proizvođačima, čak ni u Vojvodini gde se crni luk najviše proizvodi. Sve je to dovelo do smanjene ponude.

Crni luk
Crni luk foto: Printscreen/RTS

"Deo crnog luka koji je izvađen zbog pojave prouzrokovača bolesti je završio na deponijama, deo u bio gas postrojenjima što je u značajnoj meri smanjilo ponudu. Povećan izvoz pre svega na tržište Rumunije, Bugarske, Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine je još dodatno smanjilo ponudu", kaže prof. dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad.

prof. dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad
prof. dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sadfoto: Printscreen/RTS

Profesor Ilin naglašava i da je hektar crnog luka za gotovo 30 odsto skuplji nego u prethodnim godinama i iznosi i do 10 hiljada evra. Veći troškovi proizvođača, diktiraće prirodno i sve veću cenu. Cena od 120 dinara bez PDV-a koju traže profesionalni proizvođači za kilogram crnog luka, sasvim je opravdana, kaže, s obzirom na ulaganja. Problem je u razlici koju dodaju distributeri.

"Da nam se ovako nešto ne bi dešavalo u budućnosti neophodno je pod hitno značajno ulaganja kreatora agrarne politike u pre svega kvalitetan skladišni prostor kako bi mogli uspešno čuvati crni luk minimum šest do devet meseci, a zatim značajno povećati subvencije po jedinici površine kako bi ova proizvodnja bila znatno jeftinija", naveo je.

Crni luk smo prošle godine najviše uvozili iz Holandije i Severne Makedonije. Trenutno se, kažu stručnjaci, uvozi iz Egipta, Holandije, Nemačke i Kirgistana.

Bonus video: Cena paprike na pijaci

06:00

CENA TEGLE SKAČE NA 1.000 DINARA! Paprike bezobrazno skupe, a evo kako da napravite PRAVI AJVAR

(Espreso / RTS / MAJA MILIĆ)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.