NAJNOVIJE INFORMACIJE IZ NARODNE BANKE SRBIJE: Tiče se cena KREDITA, došlo je do BITNE PROMENE
Narodna banka Srbije, Foto: Stefan Jokić

povećanje

NAJNOVIJE INFORMACIJE IZ NARODNE BANKE SRBIJE: Tiče se cena KREDITA, došlo je do BITNE PROMENE

Prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamate na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje, prema oceni NBS, "ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope"

Objavljeno: 17:20h

Narodna banka Srbije oglasila se juče i navela da je povećala referentnu kamatu za 25 baznih poena, na 5,75%.

Kako ova kamata direktno utiče na visinu kamata po kojima banke odobravaju kredite u dinarima, očekuje se da će pozajmice uskoro ponovo da poskupe.

- Pri donošenju ovakve odluke Izvršni odbor je imao u vidu da su, i pored znakova popuštanja, globalni troškovni pritisci i uvozna inflacija i dalje visoki i da je potrebno ograničiti njihove indirektne efekte na rast cena na domaćem tržištu, koji se mogu prenositi putem inflacionih očekivanja, kao i uticati na deo pritisaka koji dolaze sa strane tražnje - saopšteno je iz NBS.

Narodna banka Srbije
Narodna banka Srbijefoto: Stefan Jokić

Prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamate na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje, prema oceni NBS, "ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope".

Ovo je inače 12. uzastopno povećanje referentne kamate NBS od aprila 2022. A dok su rate već zaduženim građanima skočile najviše zbog povećanja referentne kamate centralne banke, onima koji sada planiraju da se zaduže krediti će biti još skuplji jer su i banke u Srbiji povećale svoje marže.

Tako fiksne kamate na dinarske keš kredite kod pojedinih banaka idu i do čak 16,26%, dok su pre godinu dana iznosile oko 8%. Dakle, keš krediti su sada duplo skuplji.

Kod dinarskih gotovinskih zajmova s promenljivom stopom kamata kod nekih banaka sada iznosi šestomesečni belibor plus marža, koja ide i do 9,75%!

(Espreso/ Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.