NAJNOVIJE OGLAŠAVANJE NARODNE BANKE SRBIJE: Ovo je upravo saopšteno
NBS, Foto: Stefan Jokić

VAŽNO

NAJNOVIJE OGLAŠAVANJE NARODNE BANKE SRBIJE: Ovo je upravo saopšteno

Kada je reč o poskupljenju zaduživanja, ističe da ne treba sve posmatrati kroz keš kredite

Objavljeno:

Direktorka Sektora monetarnog i deviznog poslovanja NBS Nataša Radić kaže za RTS da očekuju da već tokom prvog tromesečja ove godine inflacija dostigne svoj vrhunac, dok bi u granice cilja trebalo da se vrati sredinom naredne godine.

U januaru, devizne rezerve Srbije dostigle su rekord, skoro 21 milijardu evra, što pokriva šest meseci uvoza robe i usluga. Srbija ima blizu 40 tona zlata u rezervama, što garantuje sigurnost privredi i deponentima. S druge strane, kamate na štednju i dalje su ispod nivoa inflacije, dok novi krediti poskupljuju.

Direktorka Sektora monetarnog i deviznog poslovanja Narodne banke Srbije Nataša Radić kaže za RTS da tradicionalno ulaganje deviznih rezervi u zlato ima oblik sigurnog ulaganja, što naročito dolazi do izražaja u kriznim vremenima.

"U prethodnom periodu na međunarodnom tržištu bile su izuzetno niske kamatne stope, čak su bile i nulte i negativne, kao što je to slučaj sa evrom, tako da su centralne banke određeni deo svojih deviznih rezervi svakako ulagale u zlato i na taj način su izbegavale gubitke po osnovu negativnih kamatnih stopa", objasnila je Radićeva.

Kada je reč o poskupljenju zaduživanja, ističe da ne treba sve posmatrati kroz keš kredite, jer je to vrsta kredita koji su po svojoj prirodi najviše rizični i najskloniji upravo tom povećanju.

"Naravno, kamatne stope su povećane, što je posledica povećane inflacije i na međunarodnom nivou i kod nas u poslednjih godinu i po dana, tako da su centralne banke morale da reaguju povećavanjem svojih referentnih kamatnih stopa, što se svakako prenelo i na ostale kamatne stope na finansijskom tržištu i dovelo do poskupljenja", objašnjava Radićeva.

1 / 4 Foto: Profimedia

Vrhunac inflacije u ovom tromesečju

Upitana dokle očekuje rast referentnih kamata za dinare i evre, Radićeva kaže da u Narodnoj banci Srbije očekuju da već tokom prvog tromesečja ove godine inflacija dostigne svoj vrhunac.

Potom, dodaje, inflacija bi počela da se smanjuje i trebalo bi da se vrati u granice cilja sredinom naredne godine.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.