IZNAJMIŠ STAN ZA 400, A PLATIŠ 1.000 EVRA: Ali postoji jedna caka, samo se ovako možete zaštititi od BEZOBRAZLUKA!
Izdavanje stanova, Foto: Profimedia

OTVORITE OČI

IZNAJMIŠ STAN ZA 400, A PLATIŠ 1.000 EVRA: Ali postoji jedna caka, samo se ovako možete zaštititi od BEZOBRAZLUKA!

Dodatnih troškova, pored ovih navedenih, nema, ali pre samog ulaska stanara u stan

Objavljeno: 09:24h

Većini građana koji žele da iznajme stan, visina kirije je presudan faktor. U poslednjih godinu dana one su, naročito u većim gradovima u Srbiji, dostigle astronomske iznose. Međutim, čak i ako neko uspe da nađe stan za neki "pristojan" iznos, prvi mesec života u novoiznajmljenom stanu svakako će ga koštati mnogo više. Tako one koji nađu stan za, recimo, 400 evra, sam ulazak u njega može koštati čak 1.000 evra.

Razlog za ovo je činjenica da oni koji se useljavaju u stan najčešće moraju da stanodavcu plate i depozit, koji je u većini slučajeva u visini jedne kirije. Dakle, za stan koji mesečno košta 400 evra, u startu treba izdvojiti 800 evra.

Ovde troškovi mogu, ali ne moraju da se zaustave, a to zavisi od toga da li je stan na izdavanje oglašen preko agencije za nekretnine.

Ukoliko jeste, troškovi će dodatno porasti, i to za 50 odsto prve kirije, pa će tako ukupan trošak prvog meseca iznajmljivanja stana iznositi čak 1.000 evra, što je za Nova.rs potvrdio i Uroš Jovanović iz agencije „Art nekretnine“.

stan, zgrada, izdavanje
foto: Profimedia

„Ukoliko neko u potrazi za stanom angažuje agenciju, platiće agenciji proviziju od 50 procenata od prve kirije. Takođe, ukoliko se neko javi na oglas koji je postavila agencija i iznajmi taj stan, provizija će biti ista. Postoje i agencije koje uzimaju proviziju od 100 odsto, ali tu se uglavnom radi o luksuznijim nekretninama, ali recimo na Zapadu tih 100 odato je standard“, objašnjava Jovanović.

On dodaje i da oni koji žele da izdaju svoj stan, a obrate se agenciji kako bi im pomogla u tome, takođe plaćaju proviziju koja je jednaka polovini jedne kirije.

Kako za Nova.rs kaže agentica za nekretnine Katarina Lazarević, dodatnih troškova, pored ovih navedenih, nema, ali pre samog ulaska stanara u stan, neophodno je sačiniti ugovor, kako bi obe strane bile zaštićene.

„Pre useljenja, potrebno je popisati šta se sve nalazi u stanu i da li električni uređaji rade, kako ne bi stanodavac kasnije mogao da naplati stanaru nešto što već nije radilo“, ističe Lazarević.

Novac, Evri
foto: Profimedia

Kako kaže, sve to treba staviti u ugovor, kao i to kolika je visina kirije i koliko dugo se neće menjati.

„Obično je to neki period od godinu dana. Takođe, taj ugovor ne treba overavati kod notara jer nema potrebe, važi i bez toga“, zaključuje.

(Espreso/Nova S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.