"NAJSLAĐA ZARADA": Garažno mesto u centru košta koliko stan na periferiji grada, najskuplja prodata za 60.000 evra!
Parking, Foto: Filip Plavčić

TRŽIŠTE

"NAJSLAĐA ZARADA": Garažno mesto u centru košta koliko stan na periferiji grada, najskuplja prodata za 60.000 evra!

Prema poslednjoj statistici Republičkog geodetskog zavoda, ukupno je u Srbiji izdvojeno više od 67 miliona evra za garažne prostore

Objavljeno:

Sve veće "zvezde" na tržištu nepokretnosti u prestonici, iz godine u godinu postaju garaže. Gotovo svaki odrasli član domaćinstva poseduje automobil, parkinzi u užem centru grada su papreni, kazne za nepropisno parkiranje još veće, pa su garažna mesta "kao suvo zlato".

Za četiri godine njihov promet je više nego udvostručen, a samo za godinu dana gotovo za trećinu je poraslo tržište garaža.

Prema poslednjoj statistici Republičkog geodetskog zavoda, ukupno je u Srbiji izdvojeno više od 67 miliona evra za garažne prostore, što čini tri odsto ukupnog tržišta nekretnina. Beograd je i dalje najatraktivnija destinacija za ovakve nekretnine.

Garaže i do 58.400 evra

Kako u agencijama za nekretnine kažu, ovi privatni parkinzi se u užem centru Beograda prodaju po ceni od 25.000 do 30.000 evra. Najskuplje garažno mesto po ceni od 58.400 evra prometovano je na lokaciji Beograd na vodi. Toliko košta i jednosoban stan u Mirijevu, dvosoban u Rakovici, ili mnogo komforniji u unutrašnjosti Srbije.

Bahaćenje na parkingu, Parking, Bahata vožnja
foto: Printscreen/Instagram/NsUživo

Kako stručnjaci kažu, potražnja za garažama sve je veća, kako zbog broja automobila, manjka mesta i visokih kazni, tako i zbog toga jer one štite vozila od obijanja i krađe. Kada je novogradnja u pitanju, agenti za nekretnine kažu da uz stan idu dva do tri garažna mesta.

Cene zakupa i izdavanja

- Nema mnogo garaža u slobodnoj prodaji, a cena im je oko 25.000 do 30.000 evra u užem centru grada. Kada je reč o izdavanju, toga je još manje, a zakup većih je oko 250 do 300 evra mesečno - kaže agent za nekretnine Katarina Lazarević.

Da je rentiranje ovih mesta za parkiranje vozila isplativo kaže nam i Beograđanka Snežana T, koja na Dorćolu izdaje dva mesta.

"To mi je najslađa zarada"

- Zatvoreni parking izdajem za 150 evra mesečno, a na otvorenom za 100 evra. Bukvalno čim postavim oglas, odmah mi stižu pozivi i nemam nikada problem da nađem zakupce. To mi je mnogo lakša i slađa zarada nego od stana koji izdajem, jer nemam nikakvog posla oko održavanja, brige oko računa, kao i u kakvom će stanju stanari da ga ostave. To što obe garaže izdam i brže nego što ih oglasim ne čudi, jer da bi se našlo mesto da se ostavi automobil, ponekad mora da se kruži po pola sata - kaže sagovornica.

Garaža, Parking
foto: Profimedia

Sve veći problem sa parkingom imaju i Novobeograđani, pa su i tamo na glasu i ceni privatne garaže. Koštaju u zavisnosti od lokacije od 70 do 300 evra. Kako nam kažu žitelji ove opštine, većina zgrada zidana je bez garaža. Za kupovinu u ovom kraju, cene su 7.000 do 20.000 evra za parking-mesto u novogradnji.

Tri odsto tržišta

U četvrtom kvartalu 2022. najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima u prometu nepokretnosti u Republici Srbiji imao je promet stanova u iznosu od 1,2 milijarde evra, od čega je u Beogradu za stanove izdvojeno 826,4, dok je za garažne prostore potrošeno 67,3 miliona evra, odnosno tri odsto, podatak je RGZ.

U ovom periodu, registrovano je ukupno 48.416 ugovora o kuporodaji. Od toga 17.566 ugovora o kupoprodaji zemljišta, 20.276 o kupoprodaji posebnih delova objekata i 10.574 o kupoprodaji objekata.

(Espreso/Blic/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.