OBJAVLJEN NAJNOVIJI KREDITNI IZVEŠTAJ: Evo kakva je situacija sa dugovima u Srbiji
Bankomat, Foto: Stefan Jokić

bilans

OBJAVLJEN NAJNOVIJI KREDITNI IZVEŠTAJ: Evo kakva je situacija sa dugovima u Srbiji

Dug po bankarskim kreditima na kraju januara 2023. iznosio je 3.319 milijardi dinara, pokazuje kreditni izveštaj za januar

Objavljeno:

Ukupno stanje duga po bankarskim kreditima na kraju januara 2023. iznosilo je 3.319 milijardi dinara, pokazuje najnoviji kreditni izveštaj za januar Udruženja banaka Srbije.

Od toga je privreda dugovala oko 1.890 milijardi, a građani 1.428 milijardi dinara. U odnosu na decembar 2022. godine, ukupan dug bankama je nešto manji jer je na kraju godine iznosio oko 3.345 milijardi dinara.

Ipak, kada se radi samo o dugu građana, on se blago povećao pa je poslednjeg dana januara iznosio oko 1.428 milijardi, a na kraju decembra prošle godine bio je 1.426 milijardi dinara.

Bankarski šalter
Bankarski šalterfoto: Profimedia

Zanimljivo je da su građani najviše dugovali po osnovu gotovinskih kredita, i to 661,5 milijardi dinara, dok su na ime stambenih kredita bili dužni 628,2 milijarde dinara.

Kašnjenje u otplati svih kredita je, prema izveštaju, blago poraslo sa 2,8 odsto krajem decembra 2022. godine, na 2,9 odsto krajem januara ove godine. Tome su najviše doprineli preduzetnici.

Takođe, dozvoljeno prekoračenje po tekućim računima je na kraju januara iznosilo 42,2 milijarde dinara, dok je učešće docnje u ostatku duga kod lizing ugovora bilo 4,3 odsto.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.