EVO KADA ĆE PRVA GRUPA PENZIONERA DOBITI UVEĆANE PENZIJE: Poznat je tačan datum
Penzija, Foto: Ana Paunković

VAŽNO

EVO KADA ĆE PRVA GRUPA PENZIONERA DOBITI UVEĆANE PENZIJE: Poznat je tačan datum

Penzije će poslednji u nizu dobiti korisnici iz kategorije zaposlenih

Objavljeno:

Sa isplatom penzija za januar kreće se 2. februara i tom prilikom penzije će biti povećane 12,1 odsto, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Sa povišicom, prosečna penzija u Srbiji iznositi oko 37.825 dinara.

1 / 5 Foto: Ana Paunković

Prvi penzije dobijaju korisnici iz kategorije samostalnih delatnosti, 2. februara. Sledi isplata na tekuće račune vojnim i poljoprivrednim penzionerima 4. februara, da bi dva dana kasnije svoje penzije dobili i korisnicima iz te dve kategorije koji novac dobijaju na kućnoj adresi ili u lokalnoj pošti.

Penzije će poslednji u nizu dobiti korisnici iz kategorije zaposlenih. Oni koji penzije primaju preko tekućih računa u bankama novac stiće 9. februara, a ostalima 10. februara.

Možete i sami izračunati koliko će iznositi vaša penzija.

Formula za izračunavanje nije nimalo jednostavna ali je suština u tome da što je veća plata tokom radnog staža, to je veća i penzija. Visina penzije, praktično, je jednaka proizvodu ličnog i opšteg boda.

Da bismo došli do ličnog boda, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.