KAKO DA I NAKON OVOG POSKUPLJENJA SMANJITE RAČUNE ZA STRUJU? 3 stavke su NAJBITNIJE!
Račun za struju, Foto: Espreso

RAČUN

KAKO DA I NAKON OVOG POSKUPLJENJA SMANJITE RAČUNE ZA STRUJU? 3 stavke su NAJBITNIJE!

Struja je za domaćinstva i male kupce poslednji put poskupela u septembru 2022. godine

Objavljeno:

Od danas, 1. januara 2023. električna energija u Srbiji poskupljuje za osam odsto, dok će gas poskupeti za 11 odsto.

Prosečna cena struje za domaćinstva i male kupce, koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama kod "Elektroprivrede Srbije" (EPS) je 8,796 dinara po kilovat-satu (kWh), bez poreza i taksi, odnosno 12,4 dinara po kWh sa porezima i taksama i veća je u odnosu na dosadašnju prosečnu cenu za osam odsto, odobrila je Agencija za energetiku Srbije (AERS).

Struja je za domaćinstva i male kupce poslednji put poskupela u septembru 2022. godine, u proseku 6,5 odsto, a iako je MMF predlagao još tri poskupljenja električne energije do maja 2024. godine, u Vladi su potvrdili da će povećanja biti, a dinamiku i procenat odrediće štednja i stabilnost Elektroprivrede.

Struja
Strujafoto: Profimedia

KOREKCIJA CENE GASA

Kilovat-sat od danas 4,5 dinara

Prosečna cena prirodnog gasa za domaćinstva i male kupce od danas je u proseku veća za 11 odsto i iznosi, bez poreza i taksi, 4,08 dinara po kilovat-satu (kWh), odnosno 4,50 dinara po kWh sa porezima i taksama. Cena gasa je korigovana poslednji put u julu 2022. godine za devet odsto, a prema preporuci MMF-a, trebalo bi da se poveća i u maju ove godine za devet odsto i u novembru za deset odsto i maju 2024. godine, takođe za deset odsto.

Povodom toga ministar Siniša Mali je nedavno rekao da je predlog MMF opravdan jer je samo od septembra prošle do septembra ove godine berzanska cena struje uvećana deset puta.

- Dogovor sa MMF je da idemo sa još dva povećanja cene struje, a ne tri tokom naredne godine. Kada govorite o povećanju, opet je to daleko niže od onog što imate i kod povećanja struje i gasa u Evropi - rekao je Mali.

Mnogi građani Srbije se pridržavaju preporučenih mera za uštedu električne energije, a ministarka energetike Dubravka Đedović se nedavno pohvalila rezultatima štednje koje je postigla državna uprava.

Takođe, Republička Agencija za energetiku (AERS) objavila je u oktobru detaljan i konkretan vodič za racionalno korišćenje i uštedu struje.

Oni navode da se dve trećine energije domaćinstva potroši za grejanje, a dobro izolovana kuća sa kvalitetnim prozorima troši i do šest puta manje energije.

Nove peći za grejanje iskoriste i do 90 posto goriva, dok stare koriste oko 50 odsto.

Agencija preporučuje i ugradnju termostatskih ventila na radijatorima,sobnog termostata i regulacijom na kotlu čime se može smanjiti potrošnja i do petine.

Savetuje se i postavljanje izolacionih traka u stolariju i ne zaklanjanje radijatora nameštajem. Napominju da svaki stepen manje temperature u stanu znači uštedu šest posto energije.

1 / 3 Foto: Nemanja Pančić, Marina Lopičić

Obavezno koristiti poklopac

Osim kuvanja u posudama koje odgovaraju veličini ringle, preporučuje se korišćenje poklopaca, i isključivanje ringle pet minuta pre kraja kuvanja, a rerne 10 minuta.

AERS preporučuje i nabavku bojlera odgovarajuće velične i njegovo postavljanje što bliže mestu potrošnje. Bojler radi uštede treba držati podešen na temperaturu između 50 i 60 stepeni, a uključivati noću u vreme četiri puta jeftinije električne energije.

Savetuje se da frižider odgovara potrebama, jer preveliki rasipa energiju pošto hladi isto bez obzira koliko je pun.

Uz napomenu da treba kupovati frižidere bez stvaranja leda, preporučuje se da njegovo mesto ne bude pored izvora toplote. AERS upućuje na korišćenje štedljivih sijalica koje sa pet puta manjom potrošnjom daju isto svetla, i savetuje kupovinu sijalica energetske A klase.

Nove mašine za veš troše upola manje energije i vode nego stare podseća AERS a uz korišćenje efikasnih sredstava može se prati i na nižim temperaturama.

Navode i da mašine za pranje posuđa troše znatno manje tople vode nego pri ručnom pranju. Iz AERS-a prepručuju da mali kućni aparati što manje rade u stendbaj režimu, jer tako troše i do petine energije.

Publikacija "Zašto i kako da trošimo manje energije u našim kućama?" sa nizom preporuka i saveta dostupna je na internet stranici AERS-a.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.