SIGURNO STE ČULI ZA NFT, ALI ZNATE LI ŠTA JE TO TAČNO? Naši stručnjaci otkrili sve što treba da znate
Lančana reakcija, Foto: Privatna arhiva

pogledajte snimak

SIGURNO STE ČULI ZA NFT, ALI ZNATE LI ŠTA JE TO TAČNO? Naši stručnjaci otkrili sve što treba da znate

Ako pitate naše stručnjake Dušana Zicu, kretivnog direktora i osnivača 2142 i Vasilija Milnovića, rukovodioca Centra za nauku Univerzitetske biblioteke i doktora književnih nauka, NFT je proizvog kao i svaki drugi

Objavljeno:

Sigurno ste čuli za NFT, ali da li znate šta je to tačno? NFT su nezamenljivi tokeni, koji se generalno kreiraju korišćenjem istog tipa programiranja koji se koristi za kriptovalute. Jednostavnim rečima, ova kriptografska sredstva su zasnovana na blokčejn tehnologiji.

Ako pitate naše stručnjake Dušana Zicu, kretivnog direktora i osnivača 2142 i Vasilija Milnovića, rukovodioca Centra za nauku Univerzitetske biblioteke i doktora književnih nauka, to je proizvod kao i svaki drugi.

On ima svoju publiku, može ponuditi određena rešenja, ili čak služiti kao kolekcionarski primerak.

Kao primer za to možemo dati određene Marvelove stripove koji, kao kolekcionarski primerci, nisu dostupni široj javnosti u fizičkoj formi, ali se mogu naću u NFT formatu.

- "Ako spominjemo stripove i NFT, tu su Marvel i DC otvorili priču negde sredinom prošle godine, kada su krenuli da reizdaju prve brojeve kultnih nekih stripova koji sada koštaju desetine hiljade dolara u fizičkoj kompiji kao NFT proizvode." - navodi Dušan Zica.

Stručnjaci su se u ovoj diskusiji dotakli metaverzuma, igrica, stripova, književnosti i umetnosti kao celine.

Zica i Malinković su pričali i o tome šta sve može imati “digitalni barkod” i biti NFT kao i kako hiperprodukcija digitalnog sadržaja utiče na traditionalnu književnost.

Zapitali su se i da li je neophodno prihvatiti promene i tehnološke inovacije, kao i kakva je buduća povezanost igrica sa blokčejnovima?

- "Inovacione tehnologije su deo bilo kog ozbiljnijeh naučnog projekta ili projekta iz oblasti kulture, i nemoguće je više i dobiti neki značajniji projekat, ada on ne podrazumeva neku vrstu inovacione tehnologije. Mislim da će u budućnosti velika promena da se desi. " - ističe Vasilije Milnović.

Sve u svemu, dobrodošli u demistifikaciju NFT-a, a sve o bitnoj temi o kojoj su naši stručnjaci govorili možete pogledati u video snimku u nastavku teksta:

O samom NFT, njegovom značenju, i tome šta tačno predstavlja u digitalnom svetu i u svetu blokčejna objašnjava i Vitomir Jevremović, osnivač i izvršni direktor VR-All-Art, prve platforme za umetnike, galerije i muzeje za ulaganje i trgovinu umetnošću na blokčejnu kroz virtuelnu, mešovitu i proširenu stvarnost.

- "Najbolji način da razumete NFT jeste da zamislite barkod. Barkod na proizvodu je u stvari određena forma NFT, to je digitalni zapis koji je jedinstveni kod koji mu daje identifikaciju." - pojašnjava Vitomir Jevremović.

Takođe je pričao i o veštačkoj inteligenciji, i uticaju koji ima na današnji svet, napominjući da se u toj sferi govori o vremenu koje je, kako kaže - prekosutra, a ne za nekoliko desetina godina.

- "Veštačka inteligencija je ove godine napravila takav preokret na stvaralačkom tržištu, da je to neverovatno šta sada može da izgeneriše." - ističe Jevremović.

Jevremović se dotakao svega na šta posebno trebate da obratite pažnju, i detaljno objašnjava sve što je potrebno da znate o NFT. Ovo su stvari koje trebate da imate u vidu, a detaljnije o tome pogledajte u snimku ispod:

Projekat "Lančana reakcija" sprovodi se u okviru Programa promocije i popularizacije inovacija i inovacionog preduzetništva za 2022. godinu, koji je pokrenula Vlada Republike Srbije.

Cilj projekta je predstavljanje novih načina poslovanja i razmišljanja koji su podstaknuti digitalizacijom.

Na ovaj način, publika ima priliku da se edukuje o blokčejnu, kriptovalutama, NFT-u, Metaverzumu i sličnim konceptima koji kreiraju novu realnost na globalnom i lokalnom nivou.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.