MAJSTORI NAPLAĆUJU KUHINJE PO MERI KAO DA IH PRAVE OD ZLATA: Cene materijala otišle u "NEBESA", spremite novčanike
Kuhinja, Foto: Espreso, Profimedia

cena rada - polovina materijala

MAJSTORI NAPLAĆUJU KUHINJE PO MERI KAO DA IH PRAVE OD ZLATA: Cene materijala otišle u "NEBESA", spremite novčanike

Za kupovinu kuhinje u prodavnicama nameštaja čekaćete isto koliko biste čekali i da vam majstor dođe na adresu kako bi uzeo mere

Objavljeno:

Izrada i opremanje kuhinje prva je stavka na spisku za renoviranje stana, bilo da je reč o novogradnji ili starom stanu kojem je neophodna adaptacija.

Kuhinja je jedna od najvećih investicija, pa tako za njeno renoviranje ljudi obično moraju da iydvoje dosta novca.

Lepljenje pločica
Lepljenje pločicafoto: Profimedia

Kako tvrde majstori, izrada po meri je uvek bila skuplja, i to za najmanje od 30 do 40 odsto. Poslednje dve godine, međutim, cene pločastih materijala, ali i okova, mnogo su porasle, pa je i cena izrade mnogo veća.

Skromna kuhinja po narudžbini i dalje može da se napravi za 500 do 1.000 evra, ali na akcijama se kod pojedinih proizvođača nudi i za 350 evra.

Troškovi opremanja stana porasli su za tačno 15,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, navode iz Republičkog zavoda za statistiku (RZZS).

Kada se skok cena uporedi sa prethodnim godinama, razlika je veća.

U odnosu na isti period 2020, cene su skočile za 19,3 odsto, a za 20,1 odsto ukoliko se poređenje vrši sa novembrom 2019, pokazuju podaci RZS-a.

Više cene posledica su pandemije korona virusa i zastoja u proizvodnji i transportu materijala do kojih je dolazilo kada su države bile prinuđene da uvode zabrane kretanja, kako bi sprečile širenje zaraze.

Do daljeg, još većeg rasta cena, došlo je i zbog rata u Ukrajini i inflacije koja je usledila.

Kuhinja
Kuhinjafoto: Profimedia

Tako dolazimo do Tamare M. iz Beograda, koja je želela da redizajnira svoju već staru kuhinju. Od ideje o kupovini nove kuhinje je odustala jer nije standardnih dimenzija i morala bi da naručuje po meri, a nakon konsultacije sa majstorom shvatila je da će je to koštati preko 2.000 evra. Sa suprugom je ipak odlučila da samo zameni frontove na donjim elementima i da zameni radnu ploču i sudoperu, ali je tom prilikom naišla na iznenađenje.

Kada sam pre dve godine naručivala policu, kvadrat univera koštao je oko 1.300 dinara, sada taj isti dezen, istog proizvođača, u istoj radnji košta 2.500 dinara. Htela sam da promenim vrata na donjim elementima kuhinje i dezen koji mi se najviše svideo i koji se uklapao sa gornjim elementima je koštao oko 4.000 dinara po kvadratu. Kuhinja je dužine 3,5 metra, i sa novim forntovima, radnom pločom, novom sudoperom i majstorskim "rukama" sve nas je koštalo 1.000 evra", objasnila je Tamara za Espreso.

Najjeftiniji univer, bele boje, 18 milimitara debljine, košta 1.500 dinara po kvadratu. Za tu jeftiniju varijantu odlučila se i naša druga sagovornica, Jelena N. iz Kuršumlije.

Majstor nam je rekao da je cena njegovog rada polovina od vrednosti materijala. Sa uračunatom radnom pločom i sudoperom, a bez ugradne rerne i ugradne ploče, kuhinju sam platila 1.000 evra", ispričala nam je Kuršumlijka Jelena N.

1 / 2 Foto: Espreso

Nešto finije varijante belog univera dostižu i 4.300 dinara po kvadratu. Većina dezena, iste debljine, košta od 2.300 do 4.900 dinara po kvadratu. Uverljive imitacije punog drveta dostižu 6.900 dinara po kvadratu, dok tamne mat nijanse MDF ploča - 8.200 dinara i 10.000 dinara.

Ponuda u radnjama

Cene gotovih kuhinja se razlikuju od radnje do radnje. Jedan od najvećih domaćih proizvođača trenutno nudi kuhinjski komplet od 12.500, 80 centimetara širok, do 50.000 dinara za dva dužna metra. Strani proizvođači mahom obračunavaju cene po elementu, pa je konačan zbir gotovo nemoguće izračunati. Dvokrilni gornji deo je oko 10.000 dinara, a donji sa fiokama oko 25.000, dok je jednokrilni bez fioka oko 15.000 dinara.

Za kupovinu kuhinje u prodavnicama nameštaja čekaćete isto koliko biste čekali i da vam majstor dođe na ardesu kako bi uzeo mere, posebno zbog izvoda za sudoperu, postavljanja trofazne utičnice i aspiratora. Veliki proizvođači uglavnom nemaju na zalihama ponude, a sa izradom krenu tek kad uplatite čitav iznas kuhinje ili barem akontaciju. Takođe, mnogi ne računaju na to da se kupovinom kuhinje u prodavnici ne podrazumeva njena dostava i montiranje, takođe u izloženoj ceni gotovo nikad nije uračunata radna ploča i sudopera kao i njeno postavljanje. Ukupna cena da se kuhinja namontira u vašem stanu sa svim neophodnim delovima koštaće još minimum 200 evra na cenu koju vidite u radnji.

Renoviranje
Renoviranjefoto: Profimedia

Do majstora sve teže doći

Dodatan pritisak na finalni trošak zamene starog za novi nameštaj je i "poskupljenje ruku" majstora koji isti prave. Ukoliko ne kupujete nameštaj od velikih proizvođača kojima su cene skočile u nešto manjoj meri, zavisite od onih malih, a njih je sve manje.

Naši majstori, trbuhom za kruhom, masovno odlaze u bogatije zemlje Zapada već godinama, i tako na domaćem tržištu rada u svom domenu ostavljaju za sobom nepopunjene rupe. Oni koji su ostali, koji znaju da rade i koji su sada retki, polako podižu cene svog rada.

Stoga stižu poskupljenja, koja ukupno dižu cenu nameštaja za nekih 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.